NATO sutra o misiji Kfora na tzv. Kosovu

U Briselu će danas početi dvodnevna sednica Vojnog komiteta NATO na kome će se, između ostalog razgovarati i o misiji Kfora na Kosovu, objavila je Alijansa.

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2023.

09:25

NATO sutra o misiji Kfora na tzv. Kosovu
EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vojni komitet je viši vojni organ u NATO-u i najstarije stalno telo u NATO-u posle Severnoatlantskog saveta, a oba su formirana samo nekoliko meseci nakon što je Alijansa osnovana. To je primarni izvor vojnih saveta Severnoatlantskom savetu i Grupi za nuklearno planiranje i njegov zadatak je da im daje smernice.

Prvog dana sastankom će predsedavati predsednik Vojnog komiteta admiral Rob Bauer, a na prvoj sesiji učesnicima će se obratiti zamenik generalnog sekretara NATO general Mirčea Džoana, a razgovaraće se o bezbednosnim izazovima sa kojima se Alijansa suočava.

Drugog dana prva sesija posvećena je misiji Kfora na Kosovu, tokom koje će se razgovarati o situaciji na terenu, bezbednosnom okruženju i misiji Kfora.

U okviru te sesije šefovi odbrane zemalja NATO sastaće se sa svojim operativnim partnerima Kosovskih snaga (KFOR) – Jermenijom, Austrijom, Finskom, Irskom, Moldavijom, Švedskom, Švajcarskom i Ukrajinom.

Takođe, analiziraće se i rad misije NATO u Iraku i dešavanjima u i oko Ukrajine.

Sastanku će prisustvovati 32 savezničkih šefova odbrane i njihove kolege iz Finske i Švedske. Njih će podržati general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i general Filip Lavin, vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju (SACT), koji će voditi sednicu.

Na kraju sednice predviđena je konferencija za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: