Sreda, 18.01.2023.

07:13

"Udarna pesnica Vojske Srbije"

Najavljeno povećanje broja pripadnika specijalnih jedinica sa 1.600 na 5.000 predstavljaće "udarnu pesnicu" Vojske Srbije.

Izvor: Tanjug

Foto: Ministarstvo odbrane

To će biti jedinice obučene da brzo reaguju u nepredviđenim situacijama i da sačuvaju bezbednost građana i teritoriju države, ocenio je profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović.

Komentarišući nedavnu odluku države da se poveća broj pripadnika specijalnih jedinica, Bjegović za Tanjug kaže da će te jedinice činiti najsposobniji momci i devojke iz Srbije, koji će proći kroz specijalističku obuku i steći teorijska i praktična znanja.

"Povećanje pripadnika specijalnih jedinica prvenstveno se odnosi na 72. specijalnu brigadu, na 63. padobransku i jedinice Kobre", kazao je Bjegović.

Pojasnio je da je reč o jedinicama koje će imati namenu brzih dejstava u smislu lake pokretljivosti i koje će biti ospobljene da brzo reaguju kako bi se suprostavile potencijalnim pretnjama koje bi mogle da ugroze našu teriroriju.

Dodao je da odluka o povećanju broja pripadnika specijalnih jedinica nije doneta slučajno sada, budući da je nedavno bilo nekoliko incidentnih situacija na Kosovu i Metohiji u kojima je, kako je rekao, moglo doći i do oružanog sukoba.

"Jedna ovakva jedinica bi reagovala u tim situacijama. Treba naglasiti da služi i za odvraćanje potencijalne opasnosti i potencijalnih agresora kako na naše građana tako i na našu teritoriju. Stalno jačamo naše odbrambene kapacitete i jasno je da država koja ima jaku vojsku nije lak zalogaj i laka meta za bilo koga", naveo je Bjegović.

Bjegović je istakao i da su takve vrste specijalnih jedinica svuda u svetu najadekvatnije za brzo rešavanje nepredviđenih situacija koje bi mogle da ugroze bezbednost građana i teritorije.

Na pitanje koliko će biti komplikovano naoružati sve te jedinice s obzirom na to da zbog rata u Ukrajini i sankcija prema Rusiji nismo dobili mnoga sredstva, naoružanja i opreme, Bjegović kaže da je sada akcenat na domaćoj namenskoj industriji koja je već isporučila određena sredstva oružanim snagama.

"Sa tim ćemo biti detaljnije upoznati do kraja godine, a biće i reči o tome s čim će naša vojska biti opremljena i koliko ćemo biti i jači i sigurniji", kazao je Bjegović.

Bjegović je podsetio i na najavljeno povećanje plate za profesionalne vojnike, podoficire i oficire, a koja će se kretati u proseku oko 2.000 evra, dodajući da je to dobra motivacija za mlade ljude da se opredele za vojni poziv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

17 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: