Preminuo bivši papa Benedikt XVI

Bivši papa Benedikt XVI preminuo je u 95. godini.

Izvor: B92

Subota, 31.12.2022.

10:36

Preminuo bivši papa Benedikt XVI
Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini, File

Kada je papa Grgur XII, poslednji papa pre Benedikta XVI koji je podneo ostavku, umro 1417. godine, njegova sahrana je održana daleko od sveta.

Grgur je abdicirao dve godine ranije, 1415. godine, provodeći ostatak života daleko od javnosti, stotinama kilometara od Rima.

Sahranjen je tiho u Rekanatiju, malom gradu blizu Ankone.

Vatikan je ranije saopštio da je 95-godišnji nemački papa emeritus Benedikt u teškom, ali stabilnom stanju nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo tokom Božića.

Nepoznati ritual za bivšeg papu

Vatikan ima razrađene ceremonije odlaska pape na vlast, ali nije poznato kakav je ritual za bivšeg papu.

Nakon Benediktove smrti, Vatikan će bar delimično pisati nove protokole, a oni bi mogli da budu šablon za druge pape koji odluče da ne vladaju do kraja života, što bi, prema nekim vatikanskim izvorima, mogao da bude aktuelni papa Franja.

Za smrt pape na vlasti postoji dokument od 30 stranica pod nazivom "Universi Dominici Gregis", latinski "Pastir svega stada Gospodnjeg" i "Ordo Eksekuiarum Romani Pontificis", odnosno "Pogrebni obredi za rimskog papu", misal na više od 400 stranica u kome se preciziraju liturgija, muzika i molitve.

Prema ovim pravilima, papina sahrana trebalo bi da se održi između četiri i šest dana nakon njegove smrti, u okviru devetodnevnog perioda žalosti poznatog kao Novendiale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: