Četvrtak, 15.12.2022.

20:25

Potpuni haos, građani ponovo na ulicama: Kolona vozila na ključnom auto-putu VIDEO

U Peruu demonstranti su danas ponovo blokirali puteve, uprkos tome što je vlada proglasila vanredno stanje da bi obustavila nasilne proteste.

Izvor: Tanjug

Potpuni haos, građani ponovo na ulicama: Kolona vozila na ključnom auto-putu VIDEO
Foto: Profimedia

Protesti se održavaju zbog svrgavanja doskorašnjeg predsednika Pedra Kastilja.

Na snimcima lokalne televizije vidi se kolona desetina vozila na ključnom autoputu južno od Lime i kako stotine demonstranata postavljaju kamenje na puteve u regionima Puno, Kusko i Arekipa, preneo je Rojters.

Peru je u sredu proglasio vanredno stanje što podrazumeva davanje posebnih ovlašćenja policiji i ograničavanje sloboda, uključujući pravo na okupljanje.
Posle Kastiljovog smenjivanja, u Peruu su počeli protesti u kojima je najmanje osam ljudi poginulo.

Kastiljo, levičar izabran 2021. godine, smenjen je 7. decembra u Kongresu koji je glasao za njegov opoziv i odmah je uhapšen nakon nezakonitog pokušaja da raspusti Kongres.

Kastiljova zamenica Dina Boluarte postala je predsednica Perua nakon njegove smene.

Tužioci traže 18 meseci pritvora za Kastilja koji je optužen za pobunu i zaveru, a Vrhovni sud Perua ima rok za odluku do petka.
Kastiljo je negirao optužbe.

Konfederacija radnika Perua, jedan od najvećih sindikata u zemlji, pozvala je na dan borbe, usred protesta kojima se zahteva raspuštanje Kongresa, ostavka Boluarte i hitni izbori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: