Vučić: Razgovarali smo, ovo je neki novi nivo VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov azerbejdžanski kolega Ilham Alijev potpisali su sporazum o osnivanju Saveta za strateško partnerstvo između Srbije i Azerbejdžana.

Sporazume vlada Srbije i Azerbejdžana o readmisiji potpisali su ministri unutrašnjih poslova dve zemlje, Bratislav Gašić i Vilajat Ejvazov.

Memorandum o razumevanju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije i azerbejdžanskog ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja potpisali su Goran Vesić i Rašat Nabijev.

Sporazumi su potpisani i iz oblasti trgovine, socijalne sigurnosti, saradnje malih i srednjih preduzeća.

Medijima se prvo obratio predsednik Srbije.

"Poštovani predsedniče Alijev, dragi prijatelju, poštovani ministri u Vladi Azerbejdžana srećan sam što možemo da ugostimo iskrenog prijatelja Srbije. Imali smo niz kvalitetnih razgovora", naveo je Vučić.

Istakao je da mu je žao zato što zbog mnogih obaveza predsednik Azerbejdžana neće moći da ostane duže u Beogradu.

"Nadam da će nam ponovo uskoro doći. Srbija i Azerbejdžan imaju mnogo toga zajedničkog. I jedna i druga zemlja drže do svog teritorijalnog integriteta, i borimo se na međunarodnom poretku zasnovan na Povelji UN. Naučio sam od predsednika Alijeva da je malo od međunarodnog prava ostalo, malo se zemalja drži toga", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da su naši odnosi sa Azerbejdžanom podignuti na novi nivo.

Vučić je izrazio očekivanje da će u naredih 20 dana otići u posetu Azerbejdžanu i da se nastavit razgovor o važnim pitanjima i prodube dogovori o strateškoj saradnji.

Predsednik Srbije je poručio da ćemo čuvati našu državu bar upola uspešno kao Azerbejdžan i istakao da mi umemo da prepoznamo svoje prijatelje.

Nakon predsednika Srbije, obratio se predsednik Azerbejdžana.

Alijev je istakao da potpisana dokumenta predstavljaju pravni osnov za odnose dve zemlje.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je danas da je osnovni faktor razvoja naše dve zemlje prijateljstvo između njega i Vučića.

"Uspešno sarađujemo u brojnim oblastima. Srbija i Azerbejdžan su podržavali uvek jedini druhe u međunarodnoj areni", rekao je Alije.

"Vučića i mene vezuje prijateljstvo, i to je osnovni faktor za razvoj naših odnosa. Dokumenta koja se odnose na strateško partnerstvo su od ogromnog značaja. Srbija i Azerbejdžan su uvek podržavali jedni druge u međunarodnoj areni, i kao što je Vučić rekao podržavamo jedni druge u borbi za teritorijalni integritet", kazao je on.

Alijev je istakao da su delovi naše dve zemlje bile dugo pod okupacijom, i podsetio na rezolucije UN, i da ti problemi nisu bili rešavani.

"To pokazuje da odluke i Rezolucije koje donose međunarodne organizacije jesu selektivne. Ponekad SB UN usvaja rezolucije danima, ponekada treba nekoliko sati, ali kada su u pitanju naše zemlje, mi smo morali da čekamo 27 godina", istakao je predsednik Azerbejdžana.

On je dodao da je njegova zemlja morala da pribegne sili i pravu na samoodbranu, i da to pravo ima svaka zemlja.

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/bs

Pročitajte još:

Ministar finansija Siniša Mali povodom sastanka sa predsednikom Azerbejdžana oglasio se na svom Instagram nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu