Slučaj trovanja pečurkama: Novi bilans pacijenata na VMA

Devetoro pacijenata koji su otrovani jer su jeli otrovne pečurke nalazi se na VMA, dok je osam osoba u teškom stanju, saznaje B92.net u toj ustanovi.

Izvor: B92
Podeli
Depositphotos/zx6r92/Ilustracija
Depositphotos/zx6r92/Ilustracija

Kako nam je rečeno, danas je jedna pacijentkinja otpuštena na kućno lečenje, a nastavlja se intenzivno lečenje ostalih pacijenata.

Podsećanja radi, danas su u tu ustanovu primljene jedna osoba iz Šapca i jedna iz Lajkovca sa istim simptomima.

Komunalna policija je, u subotu, odmah po saznanju šta se dogodilo, intervenisala i rasterala prodavce gljiva.

Nacionalni centar za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije objavio je na sajtu VMA da su pacijenti iz Šapca gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, a jeli su ih misleći da se radi o rudnjačama i lisičarkama. Napominju da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

"Ističemo da je od proleća do sada u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA lečeno 26 pacijenata sa trovanjem gljivama (14 ambulantno i 12 hospitalno). U prethodnom periodu je bilo više kišnih dana praćenih toplim, sunčanim vremenom, što izaziva nagli rast i bujanje jestivih, ali nažalost i otrovnih gljiva", navodi se u saopštenju.

Zbog toga su iz te ustanove naveli detaljno uputstvo kako prepoznati jestive i nejestive pečurke, jer postoji nekoliko desetina otrovnih gljiva, kao i šta treba tačno raditi ukoliko se pojave prvi simptomi trovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 108 idi na stranu