Svet 2

08.05.2024.

18:05

Britanija proteruje ruskog atašea za odbranu: Špijun

Ruski ataše za odbranu, "neprijavljeni špijun" biće proteran iz Velike Britanije kao odgovor na "rastuću pretnju", objavila je britanska vlada danas.

Izvor: Anadolu Agency

Britanija proteruje ruskog atašea za odbranu: Špijun
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Podeli:

Ovo dolazi kao deo velikog paketa mera za "ciljanje i razbijanje ruskih operacija prikupljanja obaveštajnih podataka" u Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju vlade.

Kao deo tog poteza, Velika Britanija će proterati ruskog atašea za odbranu, neprijavljenog vojnog obaveštajnog oficira, i ukinuti status diplomatskih objekata sa nekoliko ruskih imanja u UK.

Ove nekretnine uključuju "Seacok Heath", imanje u ruskom vlasništvu u Saseksu i odeljenje za trgovinu i odbranu u Hajgejtu, "za koje se veruje da su korišćene u obaveštajne svrhe".

Britanija će takođe uvesti nova ograničenja na ruske diplomatske vize, uključujući ograničenje vremena koje ruske diplomate mogu da provedu u Velikoj Britaniji.

Velika Britanija je takođe pozvala ruskog ambasadora u sredu da "podsete na ove mere i da ponove da akcije Rusije neće biti tolerisane".

"Ove akcije, najnovije u nizu snažnih mera preduzetih protiv Rusije da bi se zaštitila Velika Britanija, prate obrazac zlonamerne aktivnosti sprovedene i ovde i u inostranstvu u protekloj godini, za koju se veruje da je povezan sa Rusijom", dodaje se u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli je rekao: "Preduzećemo akciju da pošaljemo snažnu poruku odvraćanja Rusiji i da dodatno smanjimo sposobnost ruskih obaveštajnih službi da prete UK. Ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron primetio je da su pokušaji Rusije da podriva bezbednost Velike Britanije i Evrope postali "sve drskiji" od početka njenog rata protiv Ukrajine.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

18 h

Podeli: