Rusi glavni "krivci" – "motaju" se oko gasovoda ANKETA

Evropski bezbednosni zvaničnici videli su brodove Ruske mornarice u ponedeljak i utorak u blizini mesta curenja gasa iz gasovoda Severni tok.

Izvor: Tanjug, index.hr

Četvrtak, 29.09.2022.

11:37

Rusi glavni
EPA-EFE/SERGEY GUMENYUK

To je najverovatnije izazvalo podvodne eksplozije, rekla su za CNN dva zapadna obaveštajna zvaničnika i još jedan izvor upoznat sa tim.

Nejasno je da li ruski brodovi imaju ikakve veze sa eksplozijama, rekli su izvori CNN-a, ali je to svakako jedan od mnogih faktora koje će istražitelji moguće sabotaže Severnog toka uzeti u obzir.

Prošle nedelje su viđene i ruske podmornice

Prošle nedelje su ruske podmornice takođe primećene u blizini iste oblasti, rekao je jedan od obaveštajnih službenika koje je intervjuisao Si-En-En.

Nekoliko dana nakon što su eksplozije očigledno izazvale tri odvojena i istovremena curenja gasa iz gasovoda Severni tok 1 i 2, tri američka zvaničnika izjavila su za CNN da SAD još uvek nemaju detaljno objašnjenje šta se dogodilo.

Danski vojni oficir rekao je da brodovi Ruske mornarice rutinski plove kroz tu oblast. On je naglasio da prisustvo ruskih brodova ne mora da znači da Rusija stoji iza sabotaže Severnog toka.

Sumnja u Rusiju

EPA-EFE/Danish Defence Command / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Međutim, činjenica da su ruski brodovi viđeni na mestu sabotaže izaziva sumnju da je Rusija, koja je do sada najviše privlačila pažnju evropskih i američkih zvaničnika kao jedini akter u regionu koji ima sposobnost, ali i motiv, da namerno ošteti gasovod, navodi CNN.

I Danska i Švedska istražuju incident, ali se još čeka inspekcija lokacije curenja gasa, a još nema detalja šta je moglo da izazove eksplozije. Evropski zvaničnik je rekao da danska vlada procenjuje situaciju i da bi moglo da prođe dve nedelje pre nego što počne prava istraga, s obzirom na činjenicu da pritisak u cevima gasovoda otežava pristup lokaciji. Drugi izvor upoznat sa situacijom rekao je da bi istraga mogla da počne ove nedelje.

NATO: "Sabotaža"

"Oštećenje gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 u međunarodnim vodama u Baltičkom moru izaziva duboku zabrinutost. Sve trenutno dostupne informacije ukazuju da je to rezultat namernih, nepromišljenih i neodgovornih dela sabotaže. Ova curenja izazivaju rizike za transport i značajnu štetu po životnu sredinu. Podržavamo istrage koje su u toku kako bi se utvrdilo poreklo štete", ističe se u saopštenju NATO.

Zapadna vojna alijansa ističe da su se njene članice obavezale da se pripreme za odvraćanje i odbranu od upotrebe energenata i drugih hibridnih taktika državnih i nedržavnih aktera. "Svaki namerni napad na kritičnu infrastrukturu saveznika naišao bi na ujedinjen i odlučan odgovor", poručuju iz NATO.

Povodom ove situacije oglasila se i Moskva, koja smatra da curenje gasa nije u njihovoj nadležnosti, ali da je poznato u čijoj nadležnosti jeste.

"Curenje se dogodilo u trgovinskim i ekonomskim zonama Danske i Švedske. To su zemlje okrenute ka NATO i u potpunosti pod kontrolom obaveštajnih službi SAD“, rekla je Marija Zaharova u intervjuu za rusku televiziju.

Iz Kremlja tvrde da je na istom mestu (u blizini Severnog toka) viđeno nekoliko NATO brodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: