"I dalje curi – zna se ko zna"; "Čije su beše snage tamo?"

Više od polovine gasa u oštećenim gasovodima Severni tok 1 i 2 iscurilo je iz cevi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Cornelius Poppe/NTB Scanpix via AP
Tanjug/Cornelius Poppe/NTB Scanpix via AP

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je danas da je oštećenje na gasovodu Severni tok, koje je prouzrokovalo curenje gasa, nastalo na teritoriji koja je „pod punom kontrolom“ obaveštajnih službi SAD.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla da Vašington ima „punu kontrolu“ nad vodama u blizini obala Danske i Švedske gde je uočeno curenje gasa, preneo je Rojters.

„Curenje se dogodilo u trgovinskim i ekonomskim zonama Danske i Švedske. To su zemlje okrenute ka NATO i u potpunosti pod kontrolom obaveštajnih službi SAD“, rekla je Zaharova u intervjuu za rusku televiziju.

Danska je članica vojnog saveza NATO, dok je Švedska aplicirala za članstvo u toj organizaciji nakon što je odlučila da napusti svoju politiku neutralnosti zbog izbijanja rata u Ukrajini, podseća britanska agencija.

Iscurilo više od polovine – bez gasa do kraja nedelje VIDEO

Evropska unija sumnja da je curenja gasa na gasovodima Severni tok 1 i 2 izazvano sabotažom i obećava snažan odgovor na svaki namerni poremećaj njene energetske sigurnosti.

Iako nijedan cevovod nije bio u upotrebi u vreme sumnjivih eksplozija, oni su bili napunjeni gasom koji curi u Baltičko more otkako su pukotine prvi put otkrivene u ponedeljak.

Ranije, Zaharova je rekla da je američki predsednik Džozef Bajden dužan da odgovori na pitanja da li su SAD realizovale svoju pretnju.

"I to da će se rešiti Severnog toka i da li je Vašington umešan u najnovije kvarove na cevovodima sistema Severni tok", poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Curenja iz ovih cevovoda otkrivena su u ponedeljak nakon što su registrovane eksplozije na nekoliko lokacija u danskim i švedskim vodama. Evropska unija i NATO smatraju da je uzrok tih incidenata sabotaža.

Rusija: Incidenti na gasovodima liče na teroristički čin

Incidenti na dva velika gasovoda od Rusije do Nemačke izgledaju kao "teroristički čin" i zahtevaju istragu u saradnji više zemalja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Evropska unija istražuje velika curenja u gasovodima Severni tok 1 i 2 ispod Baltičkog mora i saopštila je da sumnja na sabotažu, prenosi Rojters.

Američka televizija CNN, pozivajući se na tri izvora, izvestila je da su evropski bezbednosni zvaničnici primetili brodove i podmornice ruske mornarice nedaleko od mesta curenja „Severnog toka“.

Upitan za komentar na ovaj izveštaj CNN-a, Peskov je odgovorio da je u toj oblasti mnogo veće prisustvo NATO snaga, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu