Gospođa "nezaustavljiva": "Ja sam Đorđa, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Italijanka, hrišćanka" VIDEO

Italijanska desničarka Đorđa Meloni izgleda nezaustavljivo.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2022.

09:41

Gospođa
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

Sve ukazuje na njenu ubedljivu pobedu na izborima u nedelju, predvodivši prvu posleratnu vladu krajnje desnice u Italiji.

Iako su poslednje ankete obavljene pre dve nedelje, pošto se po zakonu ne mogu sprovesti neposredno pre izbora, ništa ne ukazuje na moguću promenu trenda. Desničarska koalicija, koja uključuje Melonijevu postfašističku Braću iz Italije, Antiimigrantsku ligu Matea Salvinija i partiju Forca Italia Silvija Berluskonija, trebalo bi da dobije 46 odsto glasova, prema tim anketama.

Levica, predvođena Demokratskom strankom (PD), verovatno će dobiti 28,5 odsto glasova, a populistički Pokret pet zvezdica (M5S) 13 odsto.

Lider Demokratske stranke Enriko Leta praktično je već priznao poraz u javnim istupima, ali je pozvao neodlučne birače da glasaju za njegovu stranku ili rizikuju ubedljivu pobedu desnice, što će joj omogućiti da promeni ustav. "Glasaću za Meloni”, rekao je Bernardo, 55-godišnji advokat koji nije želeo da kaže svoje prezime, dodajući da želi da "održi lekciju Demokratskoj stranci” zbog njene negativne kampanje zasnovane na "mržnji” od drugih."

Bog, otadžbina, porodica

Vanredni izbori su raspisani nakon što je premijer Mario Dragi podneo ostavku u julu nakon što su tri stranke u njegovoj koaliciji povukle podršku, što je izazvalo neizvesnost u zemlji koja se bori sa inflacijom i rekordnom sušom.

Desničarska koalicija obećava izuzetno skupa rešenja za poskupljenje energenata i života, ali nije objasnila kako to planira da plati.

EU je izdvojila skoro 200 milijardi evra za oporavak Italije nakon pandemije, koja ima drugi najveći državni dug u evrozoni. Meloni (45), koja gaji imidž direktne, odlučne osobe, rekla je da će tražiti ponovne pregovore o dogovoru, koji zavisi od sprovođenja reformi u Italiji.

Levica insistira da je ovaj novac upitan ako pobedi desnica.

Na izborima 2018. godine, braća iz Italije su osvojila nešto više od četiri odsto glasova, a sada glasaju na 24 odsto uprkos svom političkom poreklu iz Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovale pristalice fašističkog diktatora Benita Musolinija nakon Svetskog Rat II.

Meloni mami Italijane svojim motom "Bog, zemlja i porodica", kradući podršku nekada popularnog Salvinija, za kojeg analitičari kažu da je zapečatio svoju političku sudbinu neuspelim pokušajem da uzurpira vlast 2019. godine.

Još uvek ima mesta za iznenađenja

Meloni obećava da će smanjiti poreze i birokratiju, povećati troškove za odbranu, zatvoriti granice Italije kako bi zaštitio zemlju od "islamizacije", ponovo pregovarati o evropskim ugovorima da bi se Rimu vratila veća ovlašćenja i boriti se protiv "LGBT lobija".

Pobeda desnice bila bi "veliki rizik" za EU, rekao je Leta za AFP u avgustu, jer "nijednom velikom evropskom zemljom nikada nisu vladale političke snage tako jasno protiv ideje o evropskoj zajednici".

Desnica je duboko podeljena oko ruske invazije.

Meloni podržava slanje oružja Ukrajini, dok se Salvini, dugogodišnji poštovalac ruskog predsednika Vladimira Putina, protivi sankcijama.

Levica, pak, želi da nastavi tamo gde je stao proevropski Dragi. Ali njeni pozivi na kontinuitet zvuče manje ubedljivo za osiromašene i uplašene glasače u teško zaduženoj Italiji nego obećanja o promenama, kažu analitičari.

Još uvek ima mesta za iznenađenja, rekla je u četvrtak za list Domani italijanski politikolog Nadia Urbinati, posebno imajući u vidu da je 20 odsto birača neodlučno, prema anketama.

Ko je zapravo Melani?

Od tinejdžerske aktivistkinje koja je hvalila Benita Musolinija do kandidata za prvu premijerku Italije, Đorđa Meloni je imala zanimljiv razvojni put, dovodeći svoju krajnje desničarsku stranku na domet moći. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je krajnje desničarska koalicija predvođena svojom braćom iz Italije na putu da pobedi na izborima u nedelju.

Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", 45-godišnjakinja je osvojila razočarane glasače i izgradila snažan lični brend. "Ja sam Đorđa, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Italijanka, ja sam hrišćanka", rekla je ona na mitingu u Rimu 2019. godine, koji je postao viralan nakon što je remiksovan u plesnu pesmu.

Braća Italije su nastala iz italijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni pokušava da se distancira od takve prošlosti, iako ne želi da je se potpuno odrekne. On zastupa tradicionalne katoličke porodične vrednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o abortusu, koji dozvoljava prekide trudnoće, ali dozvoljava lekarima da ih odbiju. Ali ona kaže da želi ženama koje misle da je abortus jedina opcija dati pravo izbora.

Spremna za vlast

Rođena u Rimu 15. januara 1977. godine, Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbateli sa svojom majkom, nakon što ih je njen otac napustio.

Politikom se bavi dugo vremena. Sa 31, bila je najmlađi ministar u posleratnoj italijanskoj istoriji i bila je među osnivačima Braće Italije 2012.

Na izborima 2018. njena stranka je osvojila četiri odsto glasova, a sada u anketama dobija više od 24 odsto.

Ukoliko u nedelju ostvari takav rezultat, Meloni bi bila ispred ne samo rivalki, već i koalicionih partnera, antiimigrantske Lige Matea Salvinija i partije Forca Italija Silvija Berluskonija, u čijoj je vladi bila 2008. godine.

Meloniji ide u prilog što je njena stranka u poslednjih 18 meseci jedina opoziciona stranka, pošto su sve ostale odlučile da uđu u vladu nacionalnog jedinstva bivšeg premijera Marija Dragija.

Istovremeno, ona želi da odvrati one koji postavljaju pitanja o njenom nedostatku iskustva, lepljenjem plakata sa sloganom "Spremni" širom zemlje.

Ona naglašava fiskalnu opreznost suočena sa ogromnim dugom Italije, uprkos tome što njena koalicija poziva na smanjenje poreza i veća socijalna davanja.

Njeni stavovi o Evropi su postali umereniji tokom godina i ona više ne želi da Italija napusti evrozonu i snažno podržava evropske sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini. Ali kaže da Rim mora više da se zalaže za svoje nacionalne interese i da podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama sa Briselom.

Neofašistička prošlost

Kao tinejdžer, Meloni je bio aktivista za omladinu Italijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovale pristalice fašističkog diktatora Benita Musolinija posle Drugog svetskog rata. Sa 19 godina, u kampanji za krajnje desničarsku Nacionalnu alijansu, rekla je francuskoj televiziji da je "Musolini bio dobar političar jer je sve što je radio bilo za Italiju".

Nakon što je 2006. godine izabrana za člana Nacionalne alijanse, promenila je retoriku rekavši da je diktator napravio "greške”, poput rasnih zakona, njegovog autoritarizma i ulaska u Drugi svetski rat na strani nacističke Nemačke Adolfa Hitlera. Njena partija je dobila ime po prvom stihu italijanske himne, a njen logo uključuje plamen koji takođe koristi MSI, u bojama italijanske zastave.

Ona je odbacila pozive da se promeni logo, insistirajući da plamen "nema nikakve veze sa fašizmom".

"Italijanska desnica je decenijama predala fašizam istoriji", rekla je ona u video obraćanju stranim dopisnicima prošlog meseca.

Ona insistira da u njenoj partiji "nema mesta nostalgiji". Meloni sa partnerom Andreom Đambrunom, televizijskim novinarem, ima ćerku, rođenu 2006. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: