Kina upozorila: "Neće se završiti dobro"

Borba Sjedinjenih Američkih Država protiv više od 1,4 milijarde Kineza neće se dobro završiti, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Pelosi je posetila Tajvan, Kinu, izvela političku provokaciju i stvorila tenzije u Tajvanskom moreuzu. Kršenje njenih obaveza i namerna provokacija po pitanju Tajvana mogu samo dodatno da potkopaju kredibilitet Sjedinjenih Država. Borba protiv više od 1,4 milijarde Kineza nikada se neće završiti dobro", izjavio je Ji u intervjuu lokalnim medijima, čiji je tekst objavilo Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Ministar je odgovor Kine na posetu jednog tako visokog američkog političara Tajvanu nazvao razumnim, racionalnim, neophodnim i primerenim.

"To se nikada nije desilo u istoriji"; Amerikanci ne znaju šta će sa Rusima – "užurbano" prave novi plan

Vojni avioni prešli granicu: Kina započinje sukob?

Tajvan čeka sudbina Ukrajine? "Uspon Kine smeta Americi"

"Status kvo u Tajvanskom moreuzu ne menja Kina, već Sjedinjene Države koje pokušavaju da kontrolišu Kinu uz pomoć Tajvana, kao i neostvarive težnje vlasti ostrva, koje se u svojoj potrazi za nezavisnist oslanjaju na SAD", istakao je Ji.

Diplomata je objasnio da su kontramere koje je preduzeo Peking usmerene na održavanje mira u Tajvanskom moreuzu i regionalnu stabilnost.

On je naglasio i da je princip nemešanja u unutrašnje stvari "zlatno pravilo" međudržavnih odnosa.

"Mere koje je preduzela Kina takođe podržavaju osnovne norme međunarodnih odnosa, štite međunarodnu pravdu i nepristrasnost", zaključio je Vang Ji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu