"Spomenuo bih bombardovanje Jugoslavije. Pogazili su sve"

Ruski diplomata smatra da su neosnovane optužbe da Rusija krši Budimpeštanski memorandum, jer je on potkopan mnogo pre 2014. godine.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Arhiva, foto: EPA/DMITRI KHRUPOV
Arhiva, foto: EPA/DMITRI KHRUPOV

To je izjavio zamenik šefa ruske delegacije Andrej Belousov, komentarišući Memorandum o garancijama bezbednosti u vezi pristupanja Ukrajine Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, koji je potpisan još 1994. godine. Taj sporazum potpisali su tada Sjedinjene Američke Države, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina u Budimpešti.

"Budimpeštanski memorandum, koji je u suštini politička deklaracija, kao i drugi slični dokumenti, zasnovan je na osnovnim normama međunarodnog prava i principima Ujedinjenih nacija i OEBS-a", rekao je on.

Ovaj diplomata ističe da su protivnici Rusije već u nekoliko navrata prekršili te odredbe i time, indirektno, doveli u pitanje

Kako je diplomata naveo, protivnici Rusije su već nekoliko puta pogazili ove principe i time, mada ne direktno, dovodili u pitanje efikasnost Budimpeštanskog memoranduma.

"Među događajima, koji su omogućili da se dođe do ovakvog zaključka, spomenuću bombardovanje Jugoslavije, faktičko otcepljenje Kosova na koje je uticao direktan pritisak SAD i njihovih saveznika, umešanost zapadnih zemalja u unutrašnje stvari Ukrajine 2004. godine, koje su dovele do prevrata u toj zemlji pod maskom demokratskih procesa", naveo je Belousov.

On je istakao, da je na ovakav način, pravni temelj još pre 2014. godine bio potkopan. To je razlog što optužbe da ga Rusija krši su jednostavno neodržive, naglasio je on. Belousov je istakao da zemlje koje šire neosnovane i lažne optužbe protiv Rusije i pokušavaju da je diskredituju i izoluju, trebalo bi da urade analizu "destruktivnih akcija", među kojima je i narušavanje međunarodnog prava.

Belousov kaže da se u budućnosti može očekivati od zemalja članica NATO-a da opravdavaju primenu nukelarnog naoružanja i ukazao na to da će NATO dobiti status nuklearnog vojno-političkog bloka, što je direktno i navedeno u finalnoj deklaraciji samita Alijanse u Madridu.

Belousov je objasnio da je u američkim dokumentima propisana upotreba nuklearnog oružja pod izgovorom da postoje pretnje interesima SAD ili interesima njihovih saveznika.

"Analizom ove teze se može doći do zaključka da su SAD rezervisale mogućnost da iskoriste nuklearno naoružanje u bilo kom trenutku, bilo kojom prilikom i protiv bilo koje države, jednostavno mogu da navedu da su ugroženi. To je realna pretnja nuklearnim ratom. Posebno, s obzirom na to da su SAD jedina država koja je u praksi primenila svoj nuklearni arsenal", zaključio je on.

Belousov je podsetio da pokušaji Rusije krajem 2021. godine da se smanje tenzije sa SAD-om, da se situacija u Evropi i svetu učini stabilnijom i predvidljivijom, nisu naišli ni na podršku ni na razumevanje SAD i njihovih saveznika u NATO-u.

Nakon raspada SSSR-a Kijev je nasledio značajan arsenal nuklearnog naoružanja. Ipak, 1994. godine su Ukrajina, Rusija, SAD i Velika Britanija potpisale Budimpeštanski memorandum, koji je služio kao međunarodni sporazum o bezbednosnim garancijama u vezi sa pristupanjem Ukrajine Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja. Prema tom sporazumu, nuklearni arsenal na ukrajinskoj teritoriji je likvidiran, a nuklearne sile su se obavezale da će garantovati Kijevu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu