Kurti se obratio na srpskom jeziku: "Nastavljamo reciprocitet prema Srbiji"; Srbija reagovala

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će se kampanja za preregistraciju vozila i reciprocitet po pitanju ličnih dokumenta nastaviti.

Izvor: Kosovo online
Podeli
 EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Dodao je i da neće prestati posle 1. septembra, prenosi Ljajmi.

Kurti je rekao i da za dokument koji se izdaje na prelazima na severu, u okviru odluke o reciprocitetu, neće morati da se plaća. Rekao je i da dezinformacije predstavljaju rizik za nacionalnu bezbednost.

"Čuo sam za lažne vesti da će na severu biti oduzete lične karte u zamenu za ulazno-izlazni dokument. Ovo nije istina. Dokument je dodatak koji se daje besplatno. Pozivam vas da pažljivo pratite saopštenja naše vlade i nadležnih organa. Znamo da barikade koje se često postavljaju na severu ne dolaze odozdo, već se postavljaju odozgo. Oni niti predstavljaju vas, naše građane, niti vas štite, dok s druge strane, Kosovsku policiju i druge bezbednosne institucije čine naši građani bez razlike i bez razlike su na usluzi našim građanima", rekao je Kurti.

Kako dodaje, promena registarskih tablica doneće oslobađanje od carine, koje dostižu sumu od oko 5000 evra.

"Sa druge strane, odluka o opremanju ulazno-izlaznim dokumentom, onima koji prezentuju srpska dokumenta neće ometati slobodu kretanja. Vreme čekanja je u proseku 20 sekundi", rekao je Kurti.

Kako se navodi, on je sve to rekao i na srpskom jeziku.

Reakcija iz Srbije

Odluku koju je Kurti saopštio prokomentarisao je i direktor Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Petar Petković.

"Jedino što Aljbin Kurti zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku pretnji i ucena što svedoče i njegove poslednje izjave kojima je još jednom potvrdio da želi sukobe i da uživa da o ratu govori svakoga dana.

Svojim jednostranim odlukama po pitanju srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, Kurti je pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na severu. To je potvrdio i danas najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa tzv. reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica.

Insistiranje Beograda i međunarodne zajednice da Kurti povuče svoje protivpravne i jednostrane mere, imalo je za cilj da se šansa da dijalogu i razgovorima u Briselu, na čemu sve vreme insistira predsednik Aleksandar Vučić, kako bismo sačuvali mir i stabilnost na terenu.

Umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, Kurti nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa prostora Kosova i Metohije, a to mu neće poći za rukom.

Beograd je uvek spreman da pregovara i razgovara o rešenjima koja su primenljiva i održiva na terenu, ali da neko napada srpski narod i oduzima mu dokumenta je apsolutno neprihvatljivo. Niti su srpske tablice Miloševićeve tablice kako govori Kurti, niti su srpske lične karte ilegalne, pa da ih Kurti zamenjuje dokumentom na 90 dana, kao da su Srbi stranci na KiM. Srbi na KiM poseduju dokumenta države Srbije koja važe u skladu sa svim njenim propisima, Ustavom i zakonima i dodatno nisu u suprotnosti ni sa jednim sporazumom iz Brisela.

Zato bi Kurti nasilno da ukida srpska dokumenta, jer dobro zna da za to nema uporište ni u jednom sporazumu. Srbi će nastaviti da čuvaju mir i stabilnost, ali će čuvati i svoj ostanak i opstanak na KiM i svoja zagarantovana prava, koja Aljbin Kurti ne može da gazi i urušava iz dana u dan", rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu