SAD spremne

SAD su spremne da "brzo zaključe dogovor" o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. na osnovu predloga koji je iznela Evropska unija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/gerasimov_foto_174
Shutterstock/gerasimov_foto_174

to je najavio portparol Stejt departmenta.

On je naveo da je Iran više puta stavio do znanja da je spreman za povratak na međusobnu primenu sporazuma, kao i da će sada SAD čekati da vide da li se postupci Irana "poklapaju sa njihovim rečima".

EU je saopštila da je posle četvorodnevnih indirektnih pregovora u Beču dostavila "konacan tekst" za oživljavanje sporazuma.

"Radili smo cetiri dana i danas je tekst na stolu. Pregovori su gotovi, to je konacan tekst...i neće se ponovo pregovarati", rekao je neimenovani zvaničnik EU novinarima posle četvorodnevnih pregovora, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Zvanicnik iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je državnoj novinskoj agenciji IRNA da je Iran dao svoj preliminarni odgovor na tekst EU, ali i da "nije u fazi da razgovara o finalizaciji sporazuma".

Teheran će "preneti svoje dodatne stavove i razmatranja nakon sveobuhvatnijih razgovora u Teheranu", rekao je taj zvaničnik, kako je preneo RSE.

Pregovarači o oživljavanju iranskog nuklrarnog sporazuma će se iz Beča preseliti u Teheran, gde će nastaviti razgovore, javila je ranije IRNA.

Iranska agencija navodi da će se razgovori nastaviti sa koordinatorom pregovora i predstavnicima drugih strana, preneo je Rojters.

Borelj: Sačinjen finalni tekst o spasavanju nuklearnog spora

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je sinoć da je sačinjen finalni tekst nakon što su u Beču završeni indirektni pregovori između Teherana i Vašingtona o spasavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

"Ono o čemu se može pregovarati je ispregovarano i to se sada nalazi u finalnom tekstu. Međutim iza svakog tehnickog pitanja i svakog pasusa krije se politička odluka koju treba doneti u prestonicama", napisao je Borelj na Tviteru, preneo je Rojters.

On je istakao da će sporazum moći da se potpiše ako odgovori iz prestonica budu pozitivni.

Pregovarači o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma preseliće se iz Beča u Teheran, gde će nastaviti razgovore, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Iranska agencija navodi da će se razgovori nastaviti sa koordinatorom pregovora i predstavnicima drugih strana, preneo je Rojters.

SAD su sporazum o nuklearnom programu Irana napustile 2018. godine, ali su učestvovale u pregovorima o reaktiviranju dokumenta.

Strane u sporazumu su, osim Irana, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, a EU je posredovala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu