Plenković: "Jadne optužbe da smo proterali Srbe"; Milanović: "Na pravoj smo strani istorije"

Hrvatska danas u Kninu obeležava Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, 27 godina od oružane akcije Oluja.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2022.

09:43

Plenković:
FOTO TANJUG/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC/ nr

Tada je iz ove zemlje proterano gotovo 250.000 Srba, dok ih je oko 2000 poginulo ili nestalo.

Toga dana hrvatske snage su uz pomoć i podršku međunarodne zajednice i NATO snaga oslobodile 11.000 kvadratnih kilometara područja u severnoj Dalmaciji, Lici, Baniji i Kordunu. Sve u Hrvatskoj i mediji danas su u znaku današnjeg obeležavanja godišnjice oružane akcije Oluja.

Policijska uprava šibensko-kninska saopštila je ranije da je tokom današnje proslave zabranjeno nošenje transparenata uvredljivog i neprimerenoga sadržaja, zabranjeno je podsticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi (nacionalnoj, verskoj ili drugim) zabranjeno je i nošenje predmeta koji su pogodni za nanošenje povreda, a ceo događaj najavljeno je da će biti sniman i fotografisan.

Pre centralnog obeležavanja na stadionu FK Dinara, položeni su venci na spomenik na centralnom kninskom trgu. Vence su položili predstavnici porodica poginulih, predstavnici Generalštaba i državnog vrha Hrvatske, a nakon ove ceremonije sledi podizanje hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi.

Obeležavanje je rano jutros počelo tradicionalnom budnicom ulicama Knina, što simbolično predstavlja ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom oružane akcije Oluje.

Očekuju se obraćanja penzionisanog general-pukovnika i haškog optuženika na 18 godina zatvora, koji je kasnije oslobođen svih odgovornosti Mladena Markača, premijera Andreja Plenkovića, predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Na kraju svečanosti, oko 11 sati, predviđen je nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” i prelet helikoptera Oružanih snaga RH i policije.

U crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta biće održana misa, a predvodiće je biskup Tomislav Rogić.

Za ovu priliku štampano je 10.000 prigodnih majica, koje će dobiti svaki učesnik programa na svečanosti na stadionu Dinara.

U organizaciji Grada Knina od 21 sat biće održani koncerti Doris Dragović i grupe Opšta opasnost i vatromet.

Ipak, ovogodišnje obeležavanje godišnjice u Oluji počelo je u senci podela između Banskih dvora i Pantovčaka, odnosno premijera Plenkovića i predsednika Milanovića.

Sinoćnji prijem koji je predsednik Milanović priredio na Kninskoj tvrđavi bojkotovali su neki ministri Plenkovićeve vlade, ali i neki generali.

Milanović je na prijemu uručio odlikovanja, medalje, odluke o promovisanju, kao i pohvale pojedinim pripadnicima Oružanih snaga Hrvatske.

U obraćanju je rekao da je oslobađanje Knina i hrvatska pobeda devedesetih godina jedan od najvećih događaja u hrvatskoj istoriji.

Plenković: Optužnice Srbije protiv pilota nisu prihvatljive

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas u Kninu da najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota nisu prihvatljive za zvanični Zagreb, tim pre jer, kako je naveo, "dolaze iz države koja je pokrenula agresiju na Hrvatsku i koja ne priznaje svoju odgovornost u zločinačkom poduhvatu Miloševićevog režima".

Ova poruka Plenkovića na obeležavanju 27. godišnjice od oružane akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano 250.000 Srba, dok je 2.000 poginulo ili se i danas vode kao nestali, propraćena je snažnim aplauzom prisutnih na kninskom stadionu Dinara.

Plenković je rekao da je njegova zemlja ponovo na meti "jadnih i jalovih optužbi o proterivanju Srba".

"Ali poznato je da ih je njihovo rukovodstvo sporazumom sa Beogradom nateralo na odlazak. Nećemo dozvoliti oslobodilački i pravedni karakter otadžbina dovedena u pitanje, niti ćemo dozvoliti da sebe optužuju naši heroji”. Ponosni smo što štitimo prava nacionalnih manjina. Nažalost, Srbija ne sarađuje ni po pitanju nestalih lica ni po pitanju kampova na teritoriji Srbije“; rekao je Plenković.

On je rekao da se ponavljaju pokušaji da se Hrvatska prikaže i optuži za proterivanje srpskog stanovništva sa hrvatske teritorije, što tvrdi nije tačno, te da je poznato da su na to bili podstaknuti od rukovodstva iz Beograda.

"Vlada će čvrsto kao uvek do sada štiti hrvatske branitelje, pilote i ratne optuženike i neće dozvoliti da se na bilo koji način dovedu u pitanje niti da se otpužuju naši ratni heroji", rekao je Plenković.

Optužio je Srbiju za nesaradnju po pitanju, kako je rekao, progona ratnih zločinaca, pitanju hrvatskih logoraša i nestalih. Uverava da će Hrvatska raditi na saradnji i miru i da će, kako je kazao, štititi prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku, čiji predstavnici su u Saboru i hrvatskoj vladi.

Milanović: Oluja jeste ljudska tragedija

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas u Kninu da odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz Hrvatske tokom operacije Oluja jeste ljudska tragedija, ali tome je, naveo je, "prethodila ljudska glupost vlastodržaca u Beogradu".

"To je ljudska tragedija, ali je tome prethodila pohlepa i glupost srpskih vlastodržaca. Danima pred Oluju nisu prihvatili plan Z4 koji nije bio povoljan za nas, ali je hrvatsko rukovodstvo bilo spremno da ga prihvati", rekao je Milanović.

Rekao je da stoga Hrvatska nema od čega da se brani, jer za taj plan, dodao je, ne bi dobili spomenik i zahvalnicu.

Istakao je da je operacija Oluja bila veliki rizik, velika neizvesnost, jer Hrvatska nije imala ni municiju za više od dve sedmice i toga moramo biti svesni.

Milanović se osvrnuo i na sud u Hagu.

“Hrvatska je bila ucenjivana, svoje ponajbolje ljude je morala da šalje u Haag. Hrvatska danas više nije ničiji talac, može jače, svesnije i drskije ako za tim postoji potreba, uvek svesni da smo na strani istorije. Držimo se te strane i zalutati nećemo. Na pravoj strani istorije smo. Naše zasluge su velike… Ljudi koji su dali život za Hrvatsku, verujem da danas ne bi bili nesrećni. Neka svi budu srećni i zadovoljni i neka živi naša domovina Hrvatska", zaključio je Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: