Pelosi: "Kina ne može da spreči"

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas da Kina ne može da spreči svetske lidere da putuju na to ostrvo.

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2022.

18:20

Pelosi:
Foto: Profimedia

Pelosi je navela da je "Tajvan sprečen da učestvuje u sastancima na globalnom nivou" zbog protivljenja Komunističke partije Kine, a kao primer navela nedavni sastanak Svetske zdravstvene organizacije.

"Iako mogu da spreče Tajvan da pošalje svoje lidere na globalne forume, ne mogu da spreče svetske lidera ili bilo koga drugog da otputuju na Tajvan kako bi odali poštovanje njegovoj demokratiji u procvatu, istakli njegove mnogobrojne uspehe i ponovo potvrdili našu posvećenost kontinuiranoj saradnji", rekla je Pelosi.

Pelosi je boravila u kratkoj i nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: