Nensi kreće, skrene li s puta, biće problem

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, zajedno sa drugim članovima delegacije Kongresa SAD, započeće danas posetu Aziji

Izvor: B92

Petak, 29.07.2022.

08:50

Nensi kreće, skrene li s puta, biće problem
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Međutim, još nije jasno da li će obići i Tajvan, javlja En-Bi-Si njuz pozivajući se na dva neimenovana izvora. Jedan od izvora, koji je imao uvid u plan puta, rekao je da je poseta Tajvanu označena kao moguća.

Tokom posete Aziji Nensi Pelosi će obići Japan, Južnu Koreju, Maleziju i Singapur.

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je američkog predsednika Džozefa Bajdena, tokom telefonskog razgovora, da se ne igra sa vatrom oko Tajvana i istakao da je Peking zabrinut zbog moguće posete ostrvu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

Si Đinping je naveo da bi Vašington trebalo da poštuje politiku jedne Kine i istakao da se Kina čvrsto protivi nezavisnosti Tajvana i spoljnom mešanju, prenosi Rojters.

Bajden je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promenila i da se Vašington snažno protivi jednostranim naporima da se promeni status kvo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, saopštila je ranije Bela kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: