Potpisan sporazum: Austrija sarađuje sa Nacionalnom gardom

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner i komandant američke Nacionalne garde general Danijel Hokanson potpisali su danas u Beču sporazum o saradnji.

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2022.

16:15

Potpisan sporazum: Austrija sarađuje sa Nacionalnom gardom
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U pitanju je dogovor koji je postignut u maju u Monpeljeju, a tiče se Nacionalne garde američke države Vermont i austrijskog Bundeshera.

General Hokanson istakao je da je ovo prvi sporazum o "Programu partnerstva sa državom" koji je potpisan sa jednom neutralnom zemljom.

On je ocenio da se radi o sporazumu za budućnost, i da taj dokument predviđa novo, produbljeno partnerstvo i zajedničko angažovanje za globalnu bezbednost, ekonomsku saradnju i zajedničke vrednosti.

"Time što sarađujemo, objedinjujemo naše resurse, učimo jedni od drugih, poboljšavamo našu delotvornost. Produbljujemo prijateljstvo i podstičemo razumevanje", objasnio je on.

Komandant Nacionalne garde Vermonta general-major Gregori Najt i ministarka Taner objasnili su da je osnova Programa prijateljstvo.

U SAD uz profesionalnu vojsku u 50 država postoje nacionalne garde, koje su pod komandom guvernera.

Nacionalna garda Vermonta broji oko 4.000 gardista.

Ministarka Taner je objasnila da je fokus saradnja na umrežavanju, razmeni znanja, ranom prepoznavaju opasnosti, odbrani od sajber napada, delotvornost vojske u urbanim sredinama i planinama, kao u upotreba dronova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: