Goodbye Borise ili ipak ne?; Oglasio se Zelenski VIDEO

London -- Britanskoj javnosti obratio se premijer Boris Džonson i razrešio dilemu da li podnosi ostavku.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE TOLGA AKMENf
EPA-EFE TOLGA AKMENf

Ispred Dauning strita 10 su brojne medijske ekipe, a gotovo svi svetski mediji su prenosili njegovo kratko obraćanje.

Na početku obraćanja, Džonson se zahvalio svima koji su ga podržali, rekavši da je njegova obaveza da preda lično mandat novom premijeru, ali tek nakon što bude izabran novi lider Konzervativaca.

"Jasno je da sada postoji volja parlamentarne Konzervativne stranke o novom lideru te partije, a samim tim i novom premijeru", rekao je Džonson.

On je kazao da se složio sa Grejemom Brejdlijem, šefom poslaničke grupe torijevaca, da proces izbora novog lidera treba da počne sada, a vremenki rok će biti objavljen sledeće nedelje.

"Zato želim da kažem milionima ljudi koji su glasali za nas 2019. godine, mnogi od njih su prvi put glasali za konzervativce. Hvala vam na tom neverovatnom mandatu. Najveća konzervativna većina, od 1987. godine", dodao je on.

Rekao je i da je ponosan na sve teške probleme s kojima se susrela njegova vlada, kao i da priznaje da je bilo dosta propusta.

Napuštam mesto lidera konzervativaca i mesto premijera, rekao je on, ali i dodao da će se na novog premijera morati sačekati do izbora novog lidera Konzervativne partije, koji po britanskim pravilima biva postavljen za premijera.

Takođe je rekao i da je tužan što mora da ostavi ovaj "najboilji posao", kao i da mu je "veoma bolno što svoj ceo mandat neće izneti do kraja".

U minutima pre obraćanja javnosti, odlazeći britanski premijer je pokušao da brzo sastavi novi kabinet, nakon dramatičnih ostavki, kojih je za samo 24 sata bilo 59.

Koliko je sve bilo napeto i u zadnjem trenutku govori i podatak da su i sami novinari bili iznenađeni kada su se otvorila vrata Dauning strita 11 iz kojih su izašli članovi novog kabineta, pa se sve vreme prenosa uživo moglo čuti nagađanje novinara ko je ko, odnosno za šta je zadužen.

Nakon formalnog potvrđivanja odluke o podnošenju ostavke, uobičajeno je da izbor novog lidera traje oko mesec i po dana, jer, posle isticanja kandidatura i programa, broj kandidata mora biti sveden na samo dva kako bi se članstvo pismima izjašnjavalo o novom predsedniku stranke.

Kandidaturu za lidera može da istakne svako ko uživa podršku osam poslanika.

Poslanici broj kandidata svode na dva glasanjem u dva kruga.

Džonson je rekao da će pružiti podršku svom nasledniku i da je imenovao kabinet koji će služiti do izbora nove vlade. On je kazao i da "iako se stavri ponekad čine mračnim, naša zajednička budućnost je zlatna".

Zelenski u žalosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je uveren da se britanska politika prema Ukrajini neće promeniti u skorije vreme uprkos ostavci Borisa Džonsona.

Džonson je bio „pravi prijatelj Ukrajine“, izjavio je Zelenski u intervjuu za CNN, dodajući da je Ukrajina mnogo dobila od takvog odnosa sa njim, misleći pre svega na vojnu podršku.

Zelenski je izrazio nadu da će direktno razgovarati sa Džonsonom kako bi saznao više detalja u vezi sa njegovom ostavkom, prenosi CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu