Posle dva smrtonosna napada ajkule egipatske vlasti zabrinute VIDEO

Dve žene, Austrijanka i Rumunka poginule se u napadu ajkule tokom prošle nedelje u priobalskim vodama Egipta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

11:34

Posle dva smrtonosna napada ajkule egipatske vlasti zabrinute VIDEO
Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

"Nastradale su dok su plivale u južnoj Hurgadi", izjavio je egipatski ministar spoljnih poslova i turizma.

Formirana je radna grupa stručnjaka iz rezervata Crvenog mora i zaštite životne sredine Hurgade koja će istražiti okolnosti tragedije.

Austrijska agencija APA izvestila je da je nastradala Austrijanka (68) iz Tirola i da je letovala u Egiptu.

Guverner Crvenog mora Amr Hanafi naredio je u petak zatvaranje svih plaža u toj oblasti na tri dana nakon što je nastradala druga žrtva napada ajkule, rumunskog državljanstva. Kako prenosi Frans pres radna grupa radi na "identifikovanju naučnih uzroka i okolnosti napada kao i utvrđivanju razloga ponašanja ajkule koji su doveli do tragedije". Crveno more je popularna turistička destinacija gde su ajkule uobičajena pojava, ali retko napadaju ljude koji plivaju u dozvoljenim zonama blizu obale.

Ono što posebno zabrinjava zvaničnike je podatak da se prosečno godišnje zabeleži barem jedan napad ajkula. Tako je 2018. češkog turistu ubila ta neman takođe na plaži Crvenog mora. U sličnom napadu ubijen je i nemački turista 2015.

Godine 2010. u nizu od pet napada u pet dana, u neposrednoj blizini turističke destinacije Šarm el Šeik ubijen je jedan Nemac i povređeno četvoro turista.

Ono što posebno zabrinjava egipatske vlasti je što Egipat zavisi u velikoj meri od prihoda od turizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: