Severna Koreja za koronu krivi vanzemaljce, a sada se oglasila i Južna

Pjongjang -- Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je da "ne postoji mogućnost" da virus uđe na teritoriju Severne Koreje preko letaka poslatih preko granice.

Izvor: Dan
Podeli
Foto:  EPA-EFE/KCNA
Foto: EPA-EFE/KCNA

Severna Koreja otkrila "tajnu": Prvi slučaj koronavirusa došao je iz...

Severna Koreja danas je iznela tvrdnju da je prva epidemija kovid-19 u zemlji počela tako što su pacijenti došlu u kontakt sa "stranim predmetima" ili "vanzemaljskim stvarima" u blizini granice sa Južnom Korejom, prenose mediji.

Objavljujući rezultate istrage, Pjongjang je naredio ljudima da "sa posebnom pažnjom postupaju sa stranim predmetima koje donosi vetar i druge klimatske pojave ili baloni u oblastima duž linija razgraničenja i granica", saopštila je severnokorejska novinska agencija KCNA.

U izveštaju nije direktno pominjana Južna Koreja, ali severnokorejski iseljenici i aktivisti decenijama lete balonima iz ove zemlje preko snažno utvrđene granice, noseći letke i humanitarnu pomoć, navodi agencija.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje, koje se bavi međukorejskim poslovima, saopštilo je da "ne postoji mogućnost" da virus uđe na teritoriju Severne Koreje preko letaka poslatih preko granice.

Prema KCNA, poznato je da su 18-godišnji vojnik po imenu Kim i petogodišnjak prezimena Vi bili u kontaktu s neidentifikovanim materijalima na brdu oko kasarne i stambenih četvrti u Ipho-riju početkom aprila, da su se kasnije kod njih razvili simptomi i bili su pozitivni na koronavirus.

Novi slučajevi

Prvo priznanje izbijanja kovid infekcija u Severnoj Koreji usledilo je nekoliko meseci nakon što su ublažene granične mere nametnute od početka 2020. i nastavljeno saobraćanje teretnih vozova sa Kinom.
Vlasti tvrde da talas kovid-19 pokazuje znake jenjavanja, a Severna Koreja je danas prijavila još 4.570 slučajeva sa simptomima groznice.

Ukupan broj obolelih od groznice širom zemlje od kraja aprila je blizu 4,74 miliona.

Pjongjang svakodnevno objavljuje broj pacijenata sa groznicom, a ne pacijenata sa virusom kovid-19, zbog očiglednog nedostatka kompleta za testiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu