"Juriša cela ruska horda"

Ratna situacija u Ukrajini i dalje je neizvesna. Ali, nakon napredovanja poslednjih sedmica, konture ruske pobede u bitci za Donbas, pomalo se naziru.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kako piše Index.hr, ukrajinska vojska, potisnuta u sve manji deo Luganska i Donjecka, nalazi se u sve nezavidnijoj poziciji.

Osim teških gubitaka koje trpe, pre svega zahvaljujući artiljerijskoj, raketnoj i vazdušnoj nadmoći ruske vojske, jedinicama koje brane Lisičansk, poslednji veći grad pod ukrajinskom kontrolom u Luganskoj oblasti, sada prete Rusi sa svih strana.

Ukrajinska vojska se već povukla iz Severodonjecka, nakon što su nedeljama odolevali više nego silovitim artiljerijskim, vazdušnim i pešadijskim napadima

Iz dana u dan, međutim, postaje sve izglednija da je dalja odbrana Lisičanska isto tako neodrživa. Ruske snage su poslednjih sedam dana ostvarile dramatičan prodor na pravcu prema Lisičansku s juga, iz pravca Popasne.

U nekoliko dana osvojili su i niz gradića i sela, poput Toškivke, Ustinivke, Hirske i Zolote, odakle su se Ukrajinci morali navrat-nanos povući da ne završe okruženi. Prema nekim izveštajima, povlačenje iz grada već je u toku, s neprijateljskim snagama koje su dosegle rafineriju na rubu grada, a navodno i stratešku saobraćajnicu Bahmut-Lisičansk.

Američki nevladin Institut za ratne studije (ISW) u poslednjem dnevnom izveštaju piše da o povlačenju od utorka javljaju ruski separatistički zvaničnici i proruski vojni blogeri, ali da za sada nema zvanične potvrde.

Po svemu sudeći, radi se o operaciji povlačenja uz borbu, što znači da odstupnica pruža otpor i pokriva glavninu snaga pri povlačenju - baš kao što su radili pri povlačenju iz Zolote i Hirske. Pretpostavlja se da će se povući do Severska, a možda i sve do Slovjanska i Kramatorska na jugozapadu, i tamo pokušati da uspostave novu, održiviju liniju obrane.

I dok ruske snage očigledno žele da zauzmu sve ove gradove, ukrajinska vojska verovatno ima za cilj da nastavi da ih iscrpljuje dok čitava ofanziva ne kulminira - odnosno, laičkim rečnikom, dok napadači ne budu prisiljeni da stanu jer više nemaju dovoljno borbeno sposobnih jedinica za dalje ofanzivno delovanje.

"Cela ruska horda juriša na Lisičansk", opisao je guverner Luganska Serhij Hajdaj aktuelnu bitku za ovaj grad.

Prema nekim izveštajima, povlačenje iz grada već je u toku, s neprijateljskim snagama koje su dostigle rafineriju na rubu grada, a navodno i strateški auto-put Bahmut-Lisičansk.

Ako Rusi osvoje Lisičansk i nastave na zapad, naići će na iduću odbrambenu liniju između Bahmuta i Siverska na severu Donjecke oblasti. Iako se već dugo pokušavaju probiti i sa severa, od okupiranog Izjuma prema Slovjansku, tu su daleko manje uspešni.

Američki mediji i stručnjaci navode pak da ruske snage zbog velikih gubitaka naprosto nisu u stanju da okruže ukrajinske jedinice u Donbasu, što su verovatno planirali. Umesto toga, preostaje im da sravnjavaju gradove i sela sa zemljom i potiskuju preostale branioce iz ruševina.

A takva ofanziva će se najverovatnije nastaviti sve do avgusta, zaključak je američkog Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu