Hrvatska, povlašćeni američki putnik

Zagreb -- Ispunjavajući uslove za pristupanje američkom programu izuzeća od viza Hrvatska je postala model njegovog budućeg funkcionisanja, izjavio Davor Božinović.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/MIROSLAV LELAS
EPA-EFE/MIROSLAV LELAS

Potpredsednik hrvatske vlade sastao se sa ministrom bezbednosti SAD Alejandrom Majorkasom, a nakon tog susreta je rekao da je Hrvatska tokom intenzivne saradnje u ispunjavanju svih zahteva za pristupanje tom programu uspela da postigne i stopostotno povezivanje sa svim avio prevoznicima koji saobraćaju u ili iz Hrvatske.

"Pristupanje programu izuzeća od viza za nas je bio izazovan proces tokom kog smo sklopili 14 međunarodnih pravnih akata o saradnji i razmeni informacija. Sve navedeno smo i tehnički implementirali kroz povezivanje baza podataka, a čime je uveliko ojačana sposobnost naših bezbednosnih službi u detektovanju i smanjenju rizika i još delotvornije provere svih osoba koje prelaze granicu", kazao je Božinović, a prenosi Index.hr.

Božinović je dodao da je Hrvatska jednako predana i u ispunjavanju preduslova za pristupanje programu "Global Entri" u kojem su do sada tek tri države EU, a omogućava ubrzan prelazak američke granice za prethodno odobrene putnike.

"U Vašingtonu je dogovoreno završno usuglašavanje obrazaca za sticanje statusa povlašćenog putnika, završetak uspostave posebnih informacionih veza i zaključivanje Adenduma C na zajedničku izjavu koju sam potpisao s pomoćnikom državnog sekretara Gabrielom Eskobarom u aprilu ove godine u Zagrebu", pojasnio je Božinović.

Dodao je da je to sve izraz poverenja SAD-a u Hrvatsku koje se ogleda i kroz partnerski odnos u nastojanjima da na području jugoistočne Evrope podtičemo nužne reforme u cilju jačanja demokratije i slobodnog društva, kao i vladavine prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu