Poljska planira da odgovori Rusiji

Poljska će Rusiji uputiti protestnu notu jer su ruske vlasti uklonile poljsku zastavu na groblju u Katinu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2022.

15:06

Poljska planira da odgovori Rusiji
EPA-EFE/Marcin Bielecki POLAND OUT

Na groblju su sahranjeni poljski oficiri koje su likvidirale sovjetske snage 1940. godine, saopštila je danas vlada u Varšavi.

Procenjuje se da je oko 22.000 oficira i intelektualaca ubijeno u Katinu, nedaleko od Smolenska u zapadnoj Rusiji. Mnogi od njih su dovezeni kamionima iz zarobljeničkih logora, upucani u glavu s leđa i bačeni u masovne grobnice, navodi Rojters.

Nakon što je decenijama optuživao nacističku Nemačku za ovaj masakr, Sovjetski savez je u aprilu 1990. godine priznao da su njegove snage odgovorne za likvidacije poljskih oficira, što je bacilo tamnu senku na odnose Rusije i Poljske.

Tela više od 4.000 poljskih ratnih zarobljenika sahranjena su na groblju u Katinu kojim danas upravljaju ruske vlasti.

Gradonačelnik Smolenska Andrej Borisov objavio je u petak fotografiju dva jarbola – jednog sa ruskom zastavom i jednog bez zastave, navodeći da je poljska zastava uklonjena.

"Na ruskim spomen-obeležjima ne može biti poljska zastava... Mislim da je ministarstvo kulture Ruske Federacije donelo jedinu ispravnu odluku – da se ukloni poljska zastava. Katin je ruski memorijal, to je ruska istorija", poručio je Borisov.

Ovaj potez još više je narušio odnose između ove dve zemlje, koji su ozbiljno uzdrmani nakon što je Poljska preuzela vodeću ulogu u suprotstavljanju ratu u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: