Poljska planira da odgovori Rusiji

Poljska će Rusiji uputiti protestnu notu jer su ruske vlasti uklonile poljsku zastavu na groblju u Katinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Marcin Bielecki POLAND OUT
EPA-EFE/Marcin Bielecki POLAND OUT

Na groblju su sahranjeni poljski oficiri koje su likvidirale sovjetske snage 1940. godine, saopštila je danas vlada u Varšavi.

Procenjuje se da je oko 22.000 oficira i intelektualaca ubijeno u Katinu, nedaleko od Smolenska u zapadnoj Rusiji. Mnogi od njih su dovezeni kamionima iz zarobljeničkih logora, upucani u glavu s leđa i bačeni u masovne grobnice, navodi Rojters.

Nakon što je decenijama optuživao nacističku Nemačku za ovaj masakr, Sovjetski savez je u aprilu 1990. godine priznao da su njegove snage odgovorne za likvidacije poljskih oficira, što je bacilo tamnu senku na odnose Rusije i Poljske.

Tela više od 4.000 poljskih ratnih zarobljenika sahranjena su na groblju u Katinu kojim danas upravljaju ruske vlasti.

Gradonačelnik Smolenska Andrej Borisov objavio je u petak fotografiju dva jarbola – jednog sa ruskom zastavom i jednog bez zastave, navodeći da je poljska zastava uklonjena.

"Na ruskim spomen-obeležjima ne može biti poljska zastava... Mislim da je ministarstvo kulture Ruske Federacije donelo jedinu ispravnu odluku – da se ukloni poljska zastava. Katin je ruski memorijal, to je ruska istorija", poručio je Borisov.

Ovaj potez još više je narušio odnose između ove dve zemlje, koji su ozbiljno uzdrmani nakon što je Poljska preuzela vodeću ulogu u suprotstavljanju ratu u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu