Novo oružje je upotrebljeno; "Gađaju se mete"

Raketni sistemi HIMARS koje su Ukrajini isporučile SAD već su u upotrebi i gađaju mete u delovima Ukrajine.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 25.06.2022.

15:29

Novo oružje je upotrebljeno;
EPA/FRANCIS R. MALASIG

To je izjavio u subotu načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužni.

"Pripadnici artiljerije Oružanih snaga Ukrajine vešto gađaju određene ciljeve, vojne ciljeve neprijatelja na našoj, ukrajinskoj teritoriji", napisao je Zalužni na Telegramu, preneo je Rojters.

Rusija je započela 24. februara, kako Moskva navodi, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini radi demilitarizacije i denacifikacije te zemlje.

Šta je novi sistem koji su poslale SAD?

EPA/FRANCIS R. MALASIG
HIMARS je visokotehnološki laki raketni bacač na točkovima, koji mu daje veću agilnost i manevarsku sposobnost na bojnom polju.

Svaka jedinica može da nosi šest projektila vođenih GPS-om, ponovno punjenje je moguće za oko jedan minut i zahteva mali broj članova osoblja.

Analitičari kažu da je ovaj sistem znatno pouzdaniji od drugih projektila koje trenutno koriste ukrajinske snage.

Domet raketa iz ovog sistema je oko 80 kilometara, skoro duplo duže od haubica M777, koje su SAD ranije isporučile Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: