Putin ima poruku za zemlje BRIKS-a: Kao nikada pre

Vladimir Putin obratio se na 14. Samitu BRIKS-a. Ove godine samit se održava putem video-linka, predsedava Kina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/ Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zemlje Zapada uz pomoć finansijskih mehanizama prebacuju na ostatak sveta sopstvene greške u makroekonomiji, rekao je Putin.

"Samo na osnovu iskrene i uzajamno korisne saradnje mogu se tražiti izlazi iz ove krizne situacije koja je nastala u svetskoj ekonomiji zbog nepromišljenih, egoističnih dejstava pojedinih država koje su, koristeći finansijske mehanizme, u suštini, na ceo svet prebacile svoje greške u makroekonomskoj politici", rekao je Putin. Predsednik Rusije je istakao da transnacionani karakter izazova i pretnji zahteva zajedničke odgovore i dodao da je na njih potrebno reagovati na osnovu iskrene saradnje. „Sigurni smo da je liderstvo zemalja BRIKS-a u formulisanju zajedničkog i pozitivnog kursa ka izgradnji istinski multipolarnog sistema međudržavnih odnosa, zasnovanog na univerzalno priznatim normama međunarodnog prava i ključnim principima Povelje UN, od krucijalne važnosti kao nikada ranije", rekao je Putin u video-obraćanju na 14. samitu BRIKS-a, prenosi Tas.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da složenost i transnacionalna priroda problema i pretnji sa kojima se suočava međunarodna zajednica zahtevaju traženje kolektivnih odgovora, uz aktivno učešće ovog bloka.

"Više puta smo govorili da samo zajedno možemo da rešavamo probleme kao što su sukobi, borba protiv terorizma, protiv organizovanog kriminala, uključujući sajber kriminal, borba protiv klimatskih promena i širenja opasnih zaraza", naglasio je ruski predsednik.

Putin je optužio Zapad da je sebičnim pokušajima da okrivi čitav svet za sopstvene greške u makroekonomiji izazvao krizu koja se može prevazići samo fer i uzajamno korisnom saradnjom.

„Samo na temelju iskrene i uzajamno korisne saradnje moguće je tražiti izlaz iz ove krizne situacije koja je nastala u globalnoj ekonomiji nepromišljenim i sebičnim postupcima pojedinih država koje, koristeći finansijske mehanizme, suštinski prebacuju krivicu za sopstvene greške u makroekonomskoj politici na ceo svet", rekao je.

Ruski lider je istakao da pet zemalja BRIKS-a imaju zaista veliki ekonomski, naučni, tehnološki i ljudski potencijal, koji omogućava da efikasno rade zajedno na obezbeđivanju međunarodne stabilnosti i bezbednosti, održivog rasta i prosperiteta i blagostanja svojih naroda.

Dodao je takođe da je Rusija spremna da jača saradnju sa Brazilom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom u širokom spektru oblasti i da se zalaže za unapređenje globalne ulogu zemalja BRIKS-a.

"Zemlje našeg bloka produbljuju saradnju u širokom spektru pitanja koja su na globalnoj i regionalnim agendama, a autoritet BRIKS-a i njegov uticaj na globalnoj sceni se kontinuirano povećava iz godine u godinu", zaključio je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 575 idi na stranu