Rama: Sramotno "kidnapovanje" dve zemlje; "Nek ne gaje nade"

Brisel -- Premijer Albanije Edi Rama ponovio, po dolasku na Samit EU, da je sramotno što je jedna zemlja NATO, Bugarska, "kidnapovala" dve druge članice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Kako je istakao ta zemlja je blokirala Severnu Makedoniju i Albaniju, na njihovom evropskom putu i to u vreme kada u evropskoj zaledjini divlja vruć rat, a da 26 država sede mirno, pokazujući svoju nemoć.

Rama je novinarima kazao da je ovo novi dan u Evropi, ali ne i u Bugarskoj. On je rekao da Albanija zna da na evropskom putu uvek ima neka Bugarska, ali da neće menjati svoj kurs, da će nastaviti da gradi Evropu u svom domu.

"Otvoreni Balkan" je realni odgovor na situaciju u kojoj put integracije nastavljamo jer nemamo alternative, dodao je on.

Upitan da li treba Kosovo da se priključi "Otvorenom Balkanu", Rama je odgovorio da je ta incijativa otvorena za sve. Albanija, prema njegovim rečima, radi svoj deo posla, sprovodi reforme i nastaviće ne samo zato što to traži Brisel, već zato što to naša deca traže od nas.

Na pitanje da li podržava status kandidata za Ukrajinu, Rama je podsetio da je Severna Makedonija 17 godina kandidat, Albanija osam, i da Ukrajinci ne bi trebalo da imaju mnogo iluzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu