Haos zbog cena goriva se nastavlja: Umarširali u glavni grad FOTO/VIDEO

Pripadnici autohtonih naroda Ekvadora i članovi sindikalnih organizacija umarširali su u glavni grad ove države osmi dan protesta zbog rasta cjena goriva.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2022.

12:21

Haos zbog cena goriva se nastavlja: Umarširali u glavni grad FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa

Haos koji u Ekvadoru vlada duži period, eskalirao je višednevnim demonstracijama tokom kojih su demonstranti iskazali nezadovoljstvo socijalnom i ekonomskom politikom koju provodi predsjednik zemlje Guilermo Laso.

Demonstranti su u glavni grad stigli kamionima i automobilima, a zbog celokupne situacije vanredno stanje proglašeno je u šest provincija ove države, uključujući i onu gde se nalazi glavni grad Kvito.
Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa
"Ovom odlukom zaštićena je dobrobit građana. Istovremeno, prava onih koji mirno demonstriraju su takođe zaštićena", saopšteno je iz ekvadorske vlade.

Zbog proglašenja vanrednog stanja, predsednik države dobio je pravo slanja oružanih snaga na ulice, suspenzije građanskih prava te uvođenja policijskog časa.

Između ostalog, zahtevi koje su autohtoni narodi Ekvadora uputili predsedniku podrazumevaju smanjenje cena goriva, sprečavanje daljeg širenja ekvadorske naftne i rudarske industrije te prolongirano plaćanje dugova malih i srednjih poljoprivrednika u ovoj južnoameričkoj državi.

Konfederacija autohtonih naroda Ekvadora ima izuzetno jak uticaj u državi i zaslužni su za svrgavanje tri predsednika u periodu od 1997. do 2005. godine.

Autohtoni narodi čine više od milion od 17,7 miliona stanovnika Ekvadora, a na poslednjim protestima uspeli su da okupe i nezadovoljne studente i radnike koji su takođe svesni ekonomskih problema koji pogađaju državu.
Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: