Obratio se Putin: Živite u iluziji

Ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio na to da vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promene.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2022.

14:54

Obratio se Putin: Živite u iluziji
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Zemlje 'zlatne milijarde' i dalje smatraju sve ostale svojim kolonijama, drugom rasom", rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da je specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini odluka suverene države, zasnovana na pravu da brani svoju bezbednost.

"U takvoj situaciji, uzimajući u obzir rizike i pretnje koji su u porastu, odluka Rusije o sprovođenju specijalne vojne operacije bila je iznuđena. Teška, ali, bezuslovno, iznuđena i neophodna. To je odluka suverene zemlje koja ima bezuslovno pravo, zasnovano na Povelji UN, da čuva svoju bezbednost“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, svi zadaci operacije će biti ispunjeni, a zalog tome je hrabrost i heroizam vojnika, konsolidacija društva.
Ruski vojnici, kazao je Putin, brane pravo Rusije na slobodan i bezbedan razvoj, boreći se protiv pseudovrednosti, degradacije i dehumanizacije.

Kolege na Zapadu pokušavaju da se suprotstave toku istorije i misle u kategorijama prošlog veka, smatra Putin.

Sve što se danas događa u svetu nije rezultat događaja od poslednjih meseci, sve je počelo mnogo ranije zbog neodgovorne politike G7, naglasio je Putin.

Sjedinjene Američke Države su proglasivši pobedu u Hladnom ratu svoje interese proglasile svetim, upozorio je predsednik Rusije i dodao da je u takvim uslovima svet postao nestabilan.

Ruski predsednik je upozorio na to da vladajuće elite na Zapadu žive u iluzijama i ne žele da uoče promene.

On je dodao da je svet video "sve veću važnost novih centara moći" i da je "stari svetski poredak" zasnovan na jednoj moćnoj sili po svojoj prirodi nestabilan.

"Amerika je proglasila pobedu u Hladnom ratu kao i London, a kasnije su o sebi razmišljali kao o bogovima na planetu Zemlji, koji nemaju obaveze, već samo interes. Svet vidi zaista revolucionarne tektonske promene u geopolitici", rekao je.

Novi svetski poredak?

Pravila novog svetskog poretka će postavljati jake, suverene države, koje ne idu po trajektoriji koju im je neko drugi zacrtao, dodao je Putin. "Treba da se menjamo, da osećamo duh vremena. Rusija stupa u novu epohu moćne, suverene zemlje", zaključio je ruski predsednik u obraćanju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Kako je naveo Rojters, njegov govor trajao je 73 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: