Američki general priznao: Vodimo sajber rat protiv Rusije

Iz Amerike priznali da vode sajber rat protiv Rusije u Ukrajini.

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2022.

22:16

Američki general priznao: Vodimo sajber rat protiv Rusije
EPA/EFE/VALDA KALNINA

Specijalisti američke sajber komande bili su raspoređeni u Ukrajinu i izveli su ofanzivne operacije protiv Rusije, izjavio je direktor NSA general Pol Nakasoni.

U intervjuu za "Skaj njuz" na marginama sajber konferencije u Estoniji, Nakasoni je takođe otkrio da američki specijalisti vode informacioni rat, uz pomoć korporativnih medija kao što je Si-En-En, prenosi RT.

Nakasoni, general sa četiri zvezdice, vodi i Sajber komandu i Agenciju za nacionalnu bezbednost iz Fort Mida, Merilend.

On je danas boravio u Talinu, u Estoniji, na 14. međunarodnoj konferenciji o sajber sukobima, čiji je domaćin bio NATO.

General je u intervjuu rekao da su američki sajber specijalisti raspoređeni u 16 ​​prekookeanskih zemalja na poziv njihovih savezničkih vlada, kako bi "lovili unapred" - traže strane hakere i identifikuju alate koje koriste.

"Otišli ​​smo u decembru 2021. na poziv kijevske vlade da krenemo u lov sa njima. Tamo smo ostali skoro 90 dana", rekao je Nakasoni.

Ovaj tim je napustio Ukrajinu u februaru, zajedno sa svim ostalim američkim trupama, uoči ruskog upada. Nakasoni je takođe potvrdio po prvi put, da su SAD sprovodile ofanzivne hakerske operacije u znak podrške Ukrajini.

Prema generalovim rečima, razlika između ruskog i američkog informacionog rata je u tome što Moskva navodno laže dok Vašington "govori istinu". Kao primer, naveo je slučaj "farme trolova" iz 2020. godine, za koju je rekao da ju je Rusija razvijala u Africi. NSA i Sajber komanda su reagovale tako što su obavestile Ef-Bi-Aj, ali i Si-En-En, koji je obezbedio "mehanizam koji iznenada razotkriva ovu vrstu zlonamernog ponašanja".

U decembru 2020, Fejsbuk je najavio čistku naloga – navodno i ruskih i francuskih – osumnjičenih za "koordinisano neautentično ponašanje" u centralnoj i severnoj Africi. Nakasoni je rekao da NSA i Sajber komanda razvijaju ovo "strateško obelodanjivanje" od 2018. godine, kada je on preuzeo dužnost.

Kao druge primere, rekao je da je NSA takođe iznela informacije o tome šta su "Rusi pokušavali da urade na našim međuizborima" 2018. kao i 2020. godine. Moskva je negirala bilo kakvo mešanje u izbore u SAD-u, bilo elektronsko ili na drugi način.

"Sposobnost da podelimo te informacije, da budemo u stanju da obezbedimo da su tačne i blagovremene i da su delotvorne na širem nivou, bile su veoma, veoma moćna u ovoj krizi", rekao je on.

Američki obaveštajni zvaničnici priznali su za En-Bi-Si u aprilu da su u medije procurili obaveštajni podaci o sukobu u Ukrajini koji ili "nisu bili čvrsti" ili su bili potpuno izmišljeni u više navrata, kako bi dobili "informacioni rat" protiv Rusije Dezinformacije su bile deo nastojanja da se "potkopa propaganda Moskve i spreči Rusija da definiše kako se rat doživljava u svetu", naveli su oni.

SAD: Sajber napadi na Rusiju nisu vojna konfrontacija

Bela kuća poručila je danas da bilo kakva ofanzivna sajber aktivnost protiv Rusije ne predstavljala kršenje američke politike izbegavanja direktne vojne konfrontacije sa Rusijom ni nakon invazije na Ukrajinu.

Rojters prenosi da je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer to izjavila komentarišući izjavu načelnika američke sajber komande, generala Pola Nejkasona, koji je danas za Skaj njuz rekao da su SAD sprovele niz digitalnih operacija podrške Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: