Erdoganu stigla poruka: Ne provociraj

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao Tursku da se uzdrži od provociranja Grčke, jer su se tenzije između dve zemlje rasplamsale.

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2022.

15:25

Erdoganu stigla poruka: Ne provociraj
EPA-EFE DIMITRIS ALEXOUDIS

"Kancelar je mišljenja da je, s obzirom na trenutnu situaciju, neophodno da svi saveznici u NATO-u budu složni i uzdrže se od međusobnih provokacija“, izjavio je portparol nemačkog kancelara na redovnoj konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Rojters.

On je naveo da "uzurpiranje grčkog vazdušnog prostora i letenje iznad grčkih ostrva nije u redu i da to deluje kontraproduktivno i protivno duhu Alijanse".

Turska i Grčka, članice NATO, dugo se spore oko niza pitanja kao što su pomorske granice, obim njihovih kontinentalnih pojaseva i vazdušnog prostora, kao i odnosa na etnički podeljenom Kipru.

Nemačka je posvećena rešavanju otvorenih pitanja izmedju Grčke i Turske direktnim dijalogom izmedju te dve zemlje, a na osnovu medjunarodnog prava, navodi se u saopštenju nemačke vlade i ističe da ona "ne može prihvatiti dovodjenje u pitanje suvereniteta država članica Evropske unije", navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: