Ruska crkva: Pozdravljamo pomirenje

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozdravio je povratak Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) u jedinstvo sa SPC.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Patrijarh Kiril: "Sve strane u sukobu da izbegnu civilne žrtve"

"Odlučili smo da zahvalimo Gospodu što je prekinuo dugogodišnju razdvojenost i vratio Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju u evharistijsko i kanonsko opštenje sa Srpskom pravoslavnom crkvom", piše u saopštenju objavljenom na sajtu Moskovske patrijaršije objavljenom nakon zasedanja Sinoda.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je na početku zasedanja Svetog sinoda ponovno ujedinjenje MPC-OA sa SPC, ocenjujući to kao „važan istorijski događaj".

"Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i značajnom istorijskom događaju - obnavljanju opštenja između Srpske patrijaršije i Ohridske arhiepiskopije", rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh je napomenuo da je to bila duga podela, koja je „konačno zaceljena".

Patrijarh srpski Porfirije objavio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetog Chirila i Metodija da je Sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve doneo odluku da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

Dodao je da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da i one prihvate status autokefalnost MPC-OA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu