Otkriven Putinov plan?

Bivši nemački ambasador u Rusiji rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin namerno pokušava da izazove glad i izbegličku krizu.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Rudiger von Fritsch rekao je jednom nemačkom listu da Putin želi da izazove glad na Bliskom istoku i u Africi kako bi izbeglice migrirale u Evropu, što bi destabilizovalo kontinent.

"Putinova računica je da će nakon kolapsa zaliha žitarica izgladneli ljudi iz ovih regija pobeći i pokušati doći u Evropu - kao što su ranije milioni Sirijaca koji su bežali od užasa rata", rekao je.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da je ruska invazija na Ukrajinu pogoršala globalnu krizu opskrbe. Jedan stručnjak posvedočio je u Veću sigurnosti UN-a da je svetu ostalo samo 10 sedmica zaliha pšenice u skladištu.

Rusija i Ukrajina zajedno izvoze oko trećinu svetske pšenice, a mnoge regije značajno zavise o tom izvozu.

Von Fritsch je rekao da Putin zaustavlja izvoz žitarica iz Ukrajine jer bi to onda dovelo do gladi koja bi izvršila pritisak na evropske zemlje da preispitaju sankcije protiv Rusije.

"On želi da destabilizuje Evropu novim tokovima izbeglica kako bi zapadne države odustale od svog oštrog stava prema Rusiji", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu