Sprema se međunarodni konflikt? Jasno upozorenje

Rizik međunarodnog konflikta uz učešće veliki država je u porastu, upozorio je predsednik združenog štaba američke vojske, general Mark Mili.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"U svetu u kojem živite postoji mogućnost ozbiljnog međunarodnog konflikta u kojem bi učestvovale velike države. Ta mogućnost se ne snižava, već je u porastu", rekao je Mili i dodao da pod velikim državama podrazumeva Rusiju i Kinu.

"Trenutno imamo posla sa dve velike države, a to su Rusija i Kina, i svaka od njih ima snažan vojni potencijal i obe zemlje nastoje da promene aktuelna pravila zasnovana na aktuelnom svetskom poretku", dodao je on.

Prethodno se Mili založio za to da se u Evropi, u zemljama istočnog krila NATO-a, izgrade stalne baze ili makar da budu opremljene rotirajućim osobljem upravo zbog rastuće verovatnoće ozbiljnijeg sukoba velikih država.

Rotacija "ekspedicionih snaga" u takvim bazama omogućiće, prema njegovim rečima, da se novac ne troši na izgradnju infrastrukture za porodice vojnih lica, uključujući stambene objekte ili škole.

Mili je dodao da mnogi evropski saveznici SAD, uključujući Poljsku i Rumuniju "žarko žele" da grade i finansiraju stalne baze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu