"Rusija nije htela u NATO"

Rusija je sama odlučila da ne želi da se uključi u NATO ’90-tih godina, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2022.

14:54

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

On je u večernjem šou programu Stivena Kolberta rekao da ruski predsednik Vladimir Putin s druge strane, uporno govori da je neulazak Rusije u NATO “zacementirao” Zapad.

Blinken je bio pozvan da govori o rusko-američkim odnosima, kao i o tome zašto SAD smatraju da je pokretanjem rata u Ukrajini Putin postigao sasvim suprotan efekat od onog koji je želeo.

“On je želeo da spreči da se NATO proširi sa Ukrajinom, ali sada se u stvari NATO proširio sa Finskom i Švedskom”, rekao je Blinken, podsećajući da su te dve nordijske zemlje podnele i zvaničan zahtev za prijem u Alijansu.

Iako ga je Kolbert podsetio na izjavu poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje, da je i širenje NATO-a takođe uzrok sukoba u Ukrajini, Blinken smatra da to nije tako.

“NATO je odbrambena alijansa. Nema agresivne namere protiv Rusije i nikada nije napao Rusiju. Ni ne namerava da je napadne”, reako je on.

Zatim je Kolbert konstatovao da bi bilo sada "ludo" da se Rusija uključi u NATO, na šta mu je Blinken rekao da se devedesetih godina zapravo i govorilo o tome. "Ali, Rusi su odlučili da to nije ono što žele", dodao je Blinken, na šta je publika reagovala smehom.

Međutim, to nije prva takva izjava – da je Rusija zapravo imala šansu da se priključi NATO-u, jer je o tome govorilo više američkih zvaničnika, među kojima je i nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton.

Ruski predsednik je čak i sam to pomenuo, kada je rekao da se seća da je tokom razgovora sa Klintonom 2000. u Moskvi, pitao američkog lidera šta bi bilo kada bi Moskva zatražila da se učlani u NATO. “Ali, reakcija na moje pitanje bila je veoma, veoma uzdržana” rekao je tada Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: