Podignuta optužica protiv pet bivših pripadnika vojske Republike Srpske

Sarajevo -- Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske za ratni zločin.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy

Ratni zločin za koji se terete je počinjen za vreme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u drugoj polovini 1995

Iz Tužilaštva je saopšteno da su optuženi Zoran Nešković, rođenog 1965. godine u Rogatici, Panta Pantović, rođenog 1948. godine u Sarajevu, Slaviša Ðerić "Ðera", rođenog 1973. godine u Rogatici, Nenad Ujić, rođenog 1972. godine u Rogatici i Pera Despeta, rođenog 1963. godine u Rogatici.

Nešković je, navodi se, optužen da je u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra "Rasadnik" u Rogatici, a ostali u svojstvu stražara u pomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vreme rata.

U optužnici se navodi, da je u pomenutom objektu, krajem meseca jula 1995. godine, bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim delom starijih lica starosti od oko 60 godina, dva maloletna lica, kao i više od 10 osoba kojima je bila potrebna lekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa - Kladanj.

Optuženi se terete i da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posledice i danas osećaju.

Takođe se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio verski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi se terete za krivično delo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav. 1. preuzetog KZ SFRJ, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svedoka, od čega tri svedoka sa dodeljenim merama zaštite, dva veštaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza, navodi se u saopštenju.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu