Lukašenko: "Rusija ne može sama"

Zbog verovatnog ulaska Švedske i Finske u NATO, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao je na jačanje Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2022.

19:21

Lukašenko:
EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Radi se o vojnom savezuna čelu sa Rusijom koji je nastao kao protivteža NATO-u.

"ODKB mora da konsoliduje svoj status u međunarodnom sistemu kontrole i podele vlasti", rekao je Lukašenko na sastanku u Moskvi u ponedeljak, prenela je beloruska novinska agencija Belta.

"Rusija se ne može sama boriti protiv proširenja NATO-a", dodao je on. Lukašenko, koga često nazivaju "poslednjim diktatorom Evrope", pravdao je rusku invaziju na Ukrajinu gomilanjem NATO snaga u istočnoj Evropi.

Uz Rusiju i Belorusiju, ODKB uključuje bivše sovjetske republike Jermeniju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, ali nijedna članica nije poslala trupe u pomoć Rusiji.

Međutim, pošto je invazija počela i sa beloruske teritorije, Zapad je sankcionisao Minsk zajedno sa Moskvom. Beloruska vlada je u nedelju saopštila da je država izgubila između 16 i 18 milijardi dolara zbog uvedenih sankcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: