"Ovaj objekat propagande, koji toksično zrači, treba srušiti"

Riga -- Predsednik Letonije Egils Levits je u obraćanju narodu zemlje podržao odluku Gradskog veća da se sruši spomenik Oslobodiocima Rige.

Izvor: vostok.rs
Podeli
EPA-EFE/Toms Kalnins
EPA-EFE/Toms Kalnins

"Prošle nedelje doneta je odluka o budućoj sudbini objekta u Pardaugavi koji su ostavili sovjetsko-ruski okupatori... Ovaj objekat ruske propagande treba srušiti. Stoga je odluka Gradskog veća Rige da se sruši ispravna. Toksično zračenje ovog objekta premašuje delokrug jedne samouprave", saopštio je Levits.

Letonski predsednik je takođe najavio marš 20. maja "za oslobođenje zemlje od svih vrsta sovjetskog nasleđa", preneo je portal Vostok.

Parlament Letonije je ranije po hitnom postupku stavio van snage klauzulu međuvladinog sporazuma sa Rusijom o zaštiti spomenika sovjetskim vojnicima, te tako omogućio da se spomenik Oslobodiocima Rige sruši. Policija je sredu zatvorila pristup spomeniku, a opštinske službe su traktorom uklonile cveće položeno do 9. maja.

Potom su sutradan stanovnici grada ponovo počeli da ga donose. Letonski parlament je u četvrtak dozvolio rušenje spomenika. Gradsko veće Rige u petak je glasalo za rušenje, naloživši nadležnoj agenciji da to učini.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu