Nikog nije pomilovao - Milanoviću sad stigao zahtev za obaveštajce Udbe

Od dolska na predsedničku funkciju Milanović nije nikoga pomilovao.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE/ MARTIAL TREZZINI
EPA/EFE/ MARTIAL TREZZINI

Zahtev za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, nekadašnjih obaveštajaca jugoslovenske Udbe i hrvatske tajne službe, osuđenih 2016. godine u Nemačkoj na doživotni zatvor za pomaganje u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovica još uvek nije stigao u Kabinet predsednika hrvatske države, piše danas zagrebački Večernji list.

U Ministarstvu pravosuđa kažu da još prikupljaju svu potrebu dokumentaciju i da će, a kada to bude završeno uputiće je predsedniku države Zoranu Milanoviću na odlučivanje.

Milanović, napominju, od dolaska na predsedničku funkciju nije nikoga pomilovao, odnosno od 274 zahteva koliko ih je stiglo u Kabinet predsednika od početka mandata nije do sada ni razmatran.

List, medjutim, piše da nije isključeno da bi slučaj Perkovića i Mustača ipak mogao biti izuzetak i to pre svega jer su predsedniku, kako navode, “problem” zadala šestorica generala svojim potpisima - Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Ljubo Ćesić Rojs, Davor Domazet Lošo i Marinko Krešić, koji je doduše potpis naknadno povukao.

Advokat Anto Nobilo je u ime porodica Perkovića i Mustača uputio zahtev za pomilovanje u kojem Milanovića mole da “sanira nepravedne posledice za njihove saborce” s obzirom na to da im kod izricanja sankcija sud u Nemačkoj nije uzeo u obzir njihov doprinos u Domovinskom ratu u odbrani nezavisnosti i celovitosti Hrvatske.

Na osnovu ranije Milanovićeve izjave da mu sve to komplikuje život, zaključuju da Milanović zahtev neće ignorisati. Napominju da je zahtev za pomilovanje Perkovića i Mustača ne samo doveo do velike podele među generalima, već je izazvao do sada najveću svađu na relaciji predsednik Zoran Milanović - premijer Andrej Plenković u kojoj su pale i teške reči i zbog koje je premijer najavio i bojkot predsednika države na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu