Četvrtak, 05.05.2022.

14:34

"Avionima, brodovima i vozovima zabraniti pristup ako sarađuju s Rusijom"

EP je u rezoluciji naveo da vlade određenih država treba da zatvore svoj vazdušni prostor za avione koji prevoze plaćenike iz Sirije i grupe Vagner u Ukrajinu.

Izvor: index.hr

EPA-EFE/RONALD WITTEK

Evropski parlament "zahteva nastavak delovanja EU kako bi se sprečilo da se plaćenici Vagner grupe i strani borci iz Sirije lako priključuju bojištu u Ukrajini i čine zločine protiv civilnog stanovništva", stoji u rezoluciji.

"Stoga se traži od Visokog predstavnika da posebno zahteva da vlade Turske, Gruzije, Azerbejdžana i Iraka, kao i vlade centralnoazijskih republika, zatvore svoj vazdušni prostor za sve ruske, iranske ili sirijske vojne ili čarter avione ili sve redovne avionske prevoznike koji prevoze takve plaćenike", dodaje se, uz zahtev da Unija stavi na crnu listu avionske prevoznike za koje se sumnja da su umešani u prevoz takvih osoba.

U rezoluciji o uticaju sukoba Ukrajine i Rusije na sektore prometa i turizma EP-a ističe se da sukob značajno utiče na evropski transportni sektor, između ostalog, zato što je zatvaranjem ukrajinskog vazdušnog saobraćaja zaustavljeno oko 3.3 posto vazdušnog saobraćaja u Evropi, dok su putnički letovi između Rusije i Evrope u 2021. činili 5.7 posto ukupnog evropskog saobraćaja.

Avio-kompanije, s druge strane, imaju značajne dodatne troškove zbog skretanja letova kako bi izbegli beloruski i ruski vazdušni prostor.

Takođe, ističu iz Evropskog parlamenta, Ukrajina i Rusija su među vodećim proizvođačima titanijuma koji se koristi u proizvodnji aviona, a rat bi mogao "uskoro da utiče“ na snabdevanje ovim retkim metalom.

Podržavaju i zabrane za brodove i vozove

Transportni sektor je takođe pogođen jer je Rusija zauzela dobar deo ukrajinske crnomorske obale, dok ukrajinski i ruski pomorci čine 14.5 posto svetske pomorske radne snage.

Parlamentarci podržavaju zabranu pristupa lukama brodovima koji plove pod ruskom zastavom i brodovima kojima upravljaju "ruski subjekti", ali smatraju da bi pristajanje u lukama EU trebalo zabraniti svim brodovima "ako duž svoje rute pristaju i u ruskim lukama, osim ako je to potrebno zbog opravdanih humanitarnih razloga".

Oni takođe smatraju da bi trebalo da postoji "direktna zabrana železničkog transporta u saradnji sa Ruskim železnicama“.

Što se tiče uticaja na turizam, u rezoluciji se ističe da je sukob s Ukrajinom pogodio turističke sektore u državama koje graniče s Ukrajinom te da će porast troškova energenata i prehrambenih proizvoda posebno pogoditi turistički sektor.

Zbog toga su pozvali države članice da "poreznim politikama, a posebno poreznim olakšicama osiguraju potrebnu pomoć, a Komisiju da iskoristi sredstva EU kako bi se poboljšala likvidnost malih i srednjih preduzeća".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: