Utorak, 26.04.2022.

17:28

EU uvodi sankcije Šrederu? "Slučaj je tragičan"

Evropska unija može da uvede sankcije bivšem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu zbog njegovih veza sa ruskom vladom, izjavio je Mihael Rot.

Izvor: DPA

EU uvodi sankcije Šrederu?
EPA/JULIEN WARNAND

"Koliko je Šrederov slučaj tragičan dovoljno govori to što uopšte moramo ozbiljno da raspravljamo o sankcijama jednom bivšem kancelaru koji je postao ruski energetski lobista", rekao je predsednik spoljnopolitičkog odbora nemačkog parlamenta Rot.

"EU je dužna stalno da proverava ko učestvuje u ratu, ko ga opravdava i brani ili potcenjuje. Na kraju će EU i da odluči", rekao je Rot, član vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), čiji je lider svojevremeno bio Šreder.

Šreder je već neko vreme suočen sa kritikama jer se posle napada Rusije na Ukrajinu nije povukao sa čelnih pozicija u ruskim državnim energetskim kompanijama Severni tok i Rosnjeft.

Kap koja je prelila čašu je Šrederov intervju koji je za vikend izašao u Njujork tajmsu, prvi koji je dao nekom mediju posle izbijanja rata.

Bivši kancelar je u intervjuu rat nazvao greškom, ali se nije ogradio od svog dugogodišnjeg prijatelja, ruskog predsednika Vladimira Putina.

Liderka socijaldemokrata Zaskija Eske je u ponedeljak zatražila od Šredera da istupi iz partije čiji je član skoro 60 godina.

"Ako već do sada nije, Šrederovo poglavlje u SPD je posle ovog katastrofalnog intervjua Njujork tajmsu završeno za sva vremena", rekao je Rot.

"Boli me i sramota me je pošto sam dva puta glasao za njega za kancelara", ocenio je Rot dodajući da ne snosi posledice samo SPD, već cela Nemačka.

"I zato apelujem na Šredera da ovu stranku poštedi višemesečne torture i sam je napusti, jer treba da oseti da više nije poželjan", zaključio je Rot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: