Tzv. Kosovo u NATO i u Savetu Evrope? "Podržavamo"

Neophodno je članstvo Kosova u Partnerstvu za mir i u Savetu Evrope, izjavio je danas u Prištini predsednik Letonije Egils Levits

Izvor: B92

Petak, 22.04.2022.

17:31

Tzv. Kosovo u NATO i u Savetu Evrope?
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

To je izjavio nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, javlja agencija Anadolija (Anadolu Agency, AA).

Predsednik Letonije Egils Levits, koji boravi u službenoj poseti Kosovu na poziv predsednice Vjose Osmani, dočekan je uz najviše državničke počasti.

Nakon sastanka, Vjosa Osmani i Levits su održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je kosovska predsednica izjavila da su oboje izrazili želju za bliskom saradnjom dve zemlje u oblasti bezbednosti, odbrane, ekonomije i drugim oblastima. Vjosa Osmani je rekla da su Kosovo i Letonija na istoj liniji po pitanju rata koji se vodi u Ukrajini i da će obe zemlje doprineti miru i stabilnosti u regionu.

"Uverena sam da ćemo, uz otpornost naroda Kosova i našu rešenost da zajedno jačamo slobodu i demokratiju, ozbiljno osporiti pretnje koje nam dolaze iz Rusije i njenog saveznika Srbije, a koje predstavljaju stvarnu pretnju našem regionu i šire", naglasila je Vjosa Osmani.

Ona je od kolege Levitsa, koji je prvi letonski predsednik koji posećuje Kosovo, zatražila podršku za učlanjenje Kosova u NATO i EU. Predsednik Letonije je kazao da je njegova zemlja među prvima koje su priznale nezavisnost Kosova. Spomenuo je prisustvo letonskih vojnika u KFOR-u, koji doprinose miru i bezbednosti na Kosovu i u regionu.

On je istakao da je u Evropi došlo do "promene pre dva meseca kada je Rusija izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu", te da se zbog toga odluke vojnih saveznika i cele Evrope moraju zasnivati na novoj realnosti, a kao prvi korak, po njegovom mišljenu, treba ojačati odnose Kosova sa NATO. On je rekao da je članstvo Kosova u Partnerstvu za mir neophodno.

"Sada je vreme da se preduzme ovaj dobar korak, ali to zavisi od NATO i NATO će odlučiti. Veoma je važno ojačati saradnju oko pristupanja Kosova u NATO i Letonija podržava ovaj korak. Takođe je neophodno da se Kosovo integriše u razne međunarodne organizacije i forume, pre svega, u Savet Evrope", rekao je Levits.

Predsednik Levits se odvojeno sastao i sa predsednikom Skupštine Kosova Gljaukom Konjufcom i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: