Putin posvađao Nemce – ne mogu da se dogovore

Nemačka i njen parlament je među najpodeljenijima u Evropi po pitanju naoružavanja Ukrajine.

Izvor: B92

Petak, 15.04.2022.

11:05

Putin posvađao Nemce – ne mogu da se dogovore
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Dok ih FDP i Zeleni jasno podržavaju, stranka SPD okupljena oko nemačkog kancelara Olafa Šolca nerado donosi odluku o obimu i količini naoružanja koje će se dostavljati Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

Federalni ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek zalaže se za povećanje isporuke oružja Ukrajini.

"Mora se dostaviti više oružja. Ne možemo ostaviti Ukrajinu samu u ratu. Oni se bore i za nas. Ukrajina ne sme da izgubi, Putin ne sme da pobedi", rekao je Habeck novinarima medijske grupe Funke.

On smatra kako Nemačka ima dužnost da oružjem podrži ljude u Ukrajini koji na agresiju uzvraćaju hrabrošću i žrtvom.

"Istovremeno, imamo odgovornost da sami ne postanemo meta. To je okvir u kojem isporučujemo sve što je moguće. Naravno, brutalizacija rata znači i povećanje količine i kvaliteta isporuka oružja", smatra Habek.

Do sada isporuka oružja nije uključivala velike tenkove i borbene avione. Vicekancelar istakao je kako se o tome mora razgovarati sa evropskim i NATO partnerima te da niko ne može ozbiljno da proceni da li će se Putin držati trenutnog okvira delovanja.

"Stoga, možemo delovati samo u skladu sa stvarnošću. To je naša odgovornost", mišljenja je Habek. Pročitajte još:

Prema izveštaju dostavljenom parlamentu, kancelarska stranka SPD zapravo bi više volela da se Ukrajini uopšte ne isporučuje oružje.

Zeleni su se ranije ogradili od kritike svog poslanika u Bundestagu Antona Hofrejtera upućenih na račun kancelara Olafa Šolza. Poslanik je optužio političara SPD-a Šolca za nedostatak vodstva u ukrajinskoj krizi.

Habek je izjavio da tenkovi koje je Nemačka nameravala da isporuči trenutno nisu spremni za upotrebu te da njihova obrada traje mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: