"Članstvo u EU je strateški interes Srbije"

Članstvo u EU je vlastiti strateški cilj Srbije i ona u mnogim pogledima ostvaruje napredak u tom smeru.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/STEPHANIE LECOCQ
EPA/STEPHANIE LECOCQ

To je ocenio specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

On je u intervjuu za N1 Hrvatska na pitanje da li misli da bi politika Srbije trebalo da bude odlučnija, u smislu da treba da odluči da li naginje prema Istoku ili Zapadu odgovorio da je to pitanje za srpski narod, ali da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

Eskobar je rekao da je Srbija evropska zemlja istorijski, kulturološki, a sve više i ekonomski.

"Mislim da srpski narod to shvta i da će to očekivati. Stoga doista mislim da je Srbija sve zainteresovanija za svoj odnos s Evropom nego sa Istokom", dodao je Eskobar.

Odgovarajući na pitanje koji je vremenski okvir za pristupanje Srbije Europskoj uniji, on je rekao da bi trebalo ubrzati integracijske napore i ocenio da su sve zemlje koje su ušle u EU postale demokratskije, stabilnije i prosperitetnije, uz gotovo nikakav trošak za ostale.

"Upravo to želimo za sve zemlje zapadnog Balkana, uključujući Srbiju. Nadam se da će sve te zemlje imati jasan put u Europu, otvorena vrata, te da će moći dovršiti svoj proces u razumnom vremenskom roku", istakao je Eskobar.

Objasnio je da stvarni vremenski rok zavisi od njihovog odnosa sa EU, ali da ih SAD ohrabruju da ostvare napredak, a oda hrabruju i evropske partnere da daju jasan signal da su te zemlje dobrodošle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu