SZO: Spremamo se za napad hemijskim oružjem

Direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge izjavio je danas da se to telo priprema za moguće "hemijske napade" u Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2022.

14:20

SZO: Spremamo se za napad hemijskim oružjem
Foto: Depositphotos/ruskpp

"S obzirom na neizvesnost trenutne situacije, nema uveravanja da se rat neće pogoršati", poručio je Kluge u izjavi poslatoj novinarima iz Lavova u Ukrajini, prenosi agencija Rojters.

Poručio je da SZO razmatra sve moguće scenarije i smišlja odgovor za različite situacije koje bi mogle da pogode narod Ukrajine.

"Od kontinuiranog lečenja masovnih žrtava, do hemijskih napada - kazao je Kluge, ne iznoseći više detalja.

Zapadni zvaničnici su u više navrata izražavali bojazan da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko i biološko oružje u Ukrajini, uz rizik da se sukob izmesti van zemlje. Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane optužilo je Kijev za planiranje hemijskog napada na sopstveni narod kako bi optužili Moskvu da koristi hemijsko oružje u sukobu u Ukrajini.

U istom govoru, koji je odložen zbog vazdušnog napada u Lavovu, Kluge je rekao da SZO koordiniše sa Evropskom unijom na trijaži pacijenata koji stižu iz Ukrajine i da organizuje njihovo slanje na lečenje u Evropu.

Takođe je rekao da je SZO već isporučila preko 185 tona medicinskih potrepština i dodao da je još 125 tona na putu. Baza podataka SZO pokazala je da je od početka sukoba zabeležen 91 napad na ukrajinsku zdravstvenu infrastrukturu i da je tom prilikom stradalo 73 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: