Si opomenuo Bajdena: "Ako Tajvan..."

Kineski predsednik Si Ðinping razgovarao je danas sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. To je prvi razgovor dvojice lidera od novembra.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2022.

17:24

Si opomenuo Bajdena:
EPA/EFE/ SARAH SILBIGER / POOL

Američka strana je spremna da se uključi u iskren dijalog sa kineskom, ojača saradnju i promoviše stabilan razvoj američko-kineskih odnosa, rekao je Bajden.

Američki predsednik je dodao da SAD ne traže „novi hladni rat“ sa Kinom i ne nameravaju da uđu u sukob sa Kinom, kao i da ne nastoje da se suprotstave Kini jačanjem saveza, ali i da ne podržavaju „nezavisnost Tajvana“.

Američka strana je spremna da se uključi u iskren dijalog sa kineskom, ojača saradnju i promoviše stabilan razvoj američko-kineskih odnosa, preneo je Bajden.

"SAD i NATO moraju da uspostave dijalog sa Rusijom i uzmu u obzir njene zabrinutosti kako bi se pozabavili stvarnim uzrocima krize u Ukrajini", rekao je Si Đinping.

On je rekao da Kina i Sjedinjene Države treba da se međusobno poštuju, da mirno koegzistiraju i izbegavaju konfrontaciju.

"Kinesko-američki odnosi još nisu izašli iz krize koju je stvorila prethodna američka administracija, a umesto da nastaju, suočavaju se sa sve većim problemima. Ako se tajvanski problem ne reši na pravi način, to će imati razoran efekat na odnose među zemljama. Obični ljudi pate od nametanja sveobuhvatnih i neselektivnih sankcija. Dugoročno rešenje sukoba leži u međusobnom poštovanju velikih sila, odbacivanju hladnoratovskog mentaliteta", dodao je Si Đinping.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: