Kosovska policija postavlja novu bazu kod Brnjaka; Kancelarija za KiM: "Ovim prekršen Kumanovski sporazum"

Kosovska policija počela je rano jutros da postavlja bazu u blizini administrativnog prelaza Brnjak, preneli su mediji u Prištini.

Izvor: RTS, Tanjug

Subota, 26.02.2022.

09:20

Kosovska policija postavlja novu bazu kod Brnjaka; Kancelarija za KiM:
EPA/EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Portal Kaldžo navodi da su kontejneri transportovani iz Kosovske Mitrovice do Brnjaka u pratnji kosovske policije i da će na toj lokaciji biti postavljeni i betonski zidovi.

Kako se navodi, kontejneri su smešteni nekoliko kilometara pre administrativnog prelaza Brnjak.

Prištinska Koha prenosi saopštenje kosovske policije da je danas poslala logističku opremu i kontejnere na Brnjak, kako bi tamo bili obezbeđeni bolji uslovi za rad policije.

Navodi se da su oprema i kontejneri poslati u interesu osiguranja bezbednosti građana i javne bezbednosti.

"Ovim direktno prekršen Kumanovski sporazum"

Kancelarija za KiM je oštro osudila akciju kosovske policije i ukazala na posledice ovakvog postupka.

"Ovime je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske Jugoslavije i KFORA koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFORA, a nikako drugih organa reda takozvanog Kosova", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako se navodi, jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo kosovske policije jeste na samom administrativnom punktu i to je dogovoreno kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, a nikako nije predviđeno vršljanje Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice u zelenom pojasu.

Napominje se da je taj princip narušen i pre dva dana kada su pripadnici kosovske policije pokušali hermetički da zatvore administrativnu liniju koja nije u njihovoj nadležnosti i kada su prilikom demonstracije sile presekli vodovodne cevi, telefonske žice, a ljudima onemogućili da putevima dođu do svojih kuća i imanja.

Takođe, prisustvo kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice nije dozvoljeno na severu pokrajine bez odobrenja Regionalnog direktorata policije sever, što pripadnici KP krše gotovo svaki put prilikom ovakvih akcija.

"Ovakve jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju jedan jedini cilj, a to je da se u veoma osetljivom bezbednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svet izazove nova destabilizacija prilika na terenu, upadima Kurtijevih snaga na sever pokrajine i Srbi isprovociraju na neodmerenu reakciju, što je scenario koji priželjkuje Priština", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da takav scenario neće poći za rukom, jer su upravo Srbi ti koji znaju cenu mira i ne nasedaju na provokacije Kurtijevih snaga, kome su sukobi i osvajanje severa najveća opsesija.

"Zato još jednom podsećamo Prištinu da ne izazivaju i provociraju Beograd i Srbe na KiM i ne ugrožavaju mir i bezbednost kršenjem sporazuma, jer u tom slučaju sva odgovornost je na Prištini, ali i međunarodnoj zajednici koja je dužna da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji", zaključeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: