Slovenija rekordna: Gotovo 9.000 novozaraženih u jednom danu

Sve više država u svetu objavljuje da je oboren broj novozaraženih od početka pandemije. Među njima su i zemlje iz regiona.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

10:37

Slovenija rekordna: Gotovo 9.000 novozaraženih u jednom danu
Foto: Tanjug/ AP Photo/Matt Dunham

U Sloveniji je danas potvrđen rekordan broj novozaraženih korona virusom.

Od 13.803 testirana uzorka pozitivno na testu je 8.681 pacijenata.

Procenat pozitivnosti među testiranim je 63 odsto, prenosi agencija STA.

Najnoviji potez vlade je deo nastojanja da se ublaži stanje u osnovnim delatnostima u kojima je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu od sutra, a važe za područje zdravstva, obrazovanja i socijalnih ustanova, prenosi agencija Hina.

Školski razredi će tako ubuduće u karantin odlaziti tek nakon sto se u periodu od 14 dana infekcija identifikuje kod 30 posto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno testirati na korona virus.

U karantin nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnoj zaštiti i obrazovanju, nego će se umesto toga sedam dana za redom morati testirati, a preporučeno im je i korišćenje delotvornijih zaštitnih maski tipa FFP2.

"Nijedno rešenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rešenje delovati“, izjavila je epidemiološkinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni tim za kovid-19, nakon što nije prihvaćen raniji predlog da se karantini skrate na pet dana.

Među evropskim državama, Češkom i Poljskom munjevito se širi soj virusa korona omikron i u ponedeljak je u Češkoj zabeleženo 20.270 novozaraženih, što je za oko 13.000 više nego pre nedelju dana, ali kovid-19 odeljenja tamošnjih bolnica i dalje se prazne.

Broj novozaraženih za ponedeljak u Češkoj je najviši od početka decembra prošle godine a već 80 odsto predstavljaju sada zaraženi omikronom, dok ih je prošle sedmice bilo oko 50 odsto u novootkrivanim slučajevima zaraze.

"Očekivali smo takav skokoviti rast. Cele ove nedelje očekujem porast i to po desetine hiljada novozaraženih dnevno. Ne zaboravimo da su ovo samo potvrdjeni slučajevi. Stvarni broj zaraženih u populaciji može da bude dva puta veći" kazao je za nacionalni javni radio servis Radiožurnal direktor češkog Instituta za informacije i statistike u zdravstvu Ladislav Dušek.

Iako omikron hara Češkom, bolnice se i dalje prazne i u njima je trenutno 1.660 kovid-19 pacijenata, dok je pre nedelju dana bilo i 800 obolelih više. Smanjuje se i broj teških slučajeva na intenzivnoj nezi i respiratorima, ;trenutno ih je 307 a ne rastu ni brojevi preminulih, pošto ta crna statistika za ponedeljak beleži 11 mrtvih dok je u najgorim danima epidemije pre godinu dana bilo i preko 200 dnevno.

U susednoj, oko četiri puta mnogoljudnijoj, Poljskoj za poslednja 24 časa zabeležena su 19.652 novozaražena korona virusom ali su zato danima brojevi mrtvih kovid-19 pacijenata neproporcionalno veći nego u Češkoj i broje se u stotinama.

U prethodna 24 časa preminulo je 377 obolelih od kovida-19, prema ; podacima poljskog Ministarstva zdravlja. "U Poljskoj smo već suočeni sa petim talasom pandemije kovid-19. Centar ICS sa kojim saradjujemo predstavio je dve varijante prognoza i kulminacija, u zavisnosti od toga koji će model prevladati, može doći sredinom februara ili na samom početku marta sa 100.000 do 140.000 novozaraženih dnevno", kazao je sinoć ministar zdravlja Adam Njedjelski. U Poljskoj, koja ima oko 38 miliona stanovnika, od početka pandemije preminulo oko 102.000 ljudi zaraženih korona virusom.

U Bugarskoj je protekle nedelje evidentiran najveći dnevni broj novoinficiranih od početka pandemije zbog čega bugarske vlasti nastoje da novim merama obuzdaju širenje zaraze.

Nadležni u Bugarskoj su saopštili danas da će se od četvrtka zahtevati od putnika iz susedne Severne Makedonije, Srbije, Turske, ali i iz Izraela, da imaju negativan PCR test na korona virus pre ulaska u zemlju zajedno sa validnim kovid sertifikatom.

Mere koje je najavilo ministarstvo zdravlja Bugarske u cilju ograničavanja širenja veoma zarazne omikron varijante korona virusa već se primenjuju na sve zemlje članice Evropske unije osim na Rumuniju, severnog suseda Bugarske, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: