Vlada usvojila odluku o koronavirusu – stupila na snagu

Vlada Srbije usvojila je danas i formalno odluku Kriznog štaba o skraćenju karantina za kovid pozitivne osobe.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE / MARKO DJOKOVIC
Foto: EPA-EFE / MARKO DJOKOVIC

Od sutra važe nova pravila u Srbiji

Prema usvojenoj uredbi osobe zaržene koronavirusom, a koje nemaju simptome ili težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima boraviće u kućnoj izolaciji u trajanju od 7 dana.

Kako je dalje objašnjeno, takve osobe se nakon tog perioda javljaju na pregled kod lekara u domu zdravlja ili kovid ambulanti, a izolacija se prekida bez novog testiranja.

Ako lice zaraženo koronavirusom ima teži oblik, biće u izoalaciji od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštitite.

Pravilo za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite

Za njih važi pravilo da se testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.

U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

Kontrolu pridržavanja mere kućne izolacije iz st. 4, 5. i 6. ovog člana vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje dostavlja ustanova koja je izvršila testiranje.

Vlada Srbije izglasala je smanjenje cene testiranja.

Tako je cena PCR testa smanjena je sa 9.000 na 6.000 dinara, a cena antigenskog sa 3.500 na 1.800 dinara.

Karantin skraćen na 5 dana za kontakte

Regionalni zavodi za javno zdravlje večeras su dobili obaveštenje da se karantin sa 10 dana skraćuje na pet, prenose beogradski mediji.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju u Zavodu za javno zdravlje Beograda čak i ako je PCR test negativan, posle kontakta sa zaraženom osobom karantin mora da traje pet dana.

Da podsetimo, od karantina su izuzeti oni koji su vakcinisani drugom i trećom dozom pre najviše 210 dana od poslednje doze, kao i oni koji imaju dokaz o preležanom kovidu izdat pre minimum 14, a ne stariji od 210 dana.

Kada je o izolaciji reč, kojoj podležu oboleli, nema još zvaničnog uputstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu