Svečana akademija u Banjaluci; Brnabić: Živela RS; Patrijarh: Novak je hteo svoju slobodu VIDEO/FOTO

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske završena je večeras u Sportskom centru Borik u Banjaluci.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Prisutnima su se obratili predsednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i patrijrh srpski Porfirije.

Svečani defile biće upriličen u nedelju.

Brnabić: Srpska je stvorena na genocidu, ali na genocidu nad srpskim narodom

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Predsenica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na svečanoj ceremoniji da je Republika Srpska stvorena na genocidu, ali na genocidu nad srpskim narodom koji je planski osmišljen i detaljno sprovođen 1940-ih godina prošlog veka, sa jasnom namerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije.

Govoreći na Svečanoj akademiji povodom Dana RS u Sportskom centru "Borik", premijerka je istakla da, da nije bilo stradanja srpskog naroda od 1941. do 1945. godine i da nije bilo pokliča ''Za dom spremni'' ponovo 1991. godine, ne bi bilo ni RS.

"Verujem da bi oni dovršili ''posao'' koji je započet 50 godina ranije i dovršili ''posao'' istrebljenja srpskog naroda i pravoslavne vere", naglasila je Brnabićeva.

Ona je dodala da je RS, više od svega, pokazatelj toga koliko je srpski narod bio odlučan u tome da spreči ponavljanje zločina iz Drugog svetskog rata.

"Zato danas, kada neko govori, a takvih nažalost, ima i u Srbiji, pa i među poznatim i istaknutim političarima, da je RS ''genocidna tvorevina'', ja samo mogu da kažem da je Srpska stvorena na genocidu, na genocidu nad srpskim narodom, na genocidu koji je planski osmišljen i detaljno sprovođen 1940-ih godina prošlog veka, sa jasnom namerom da se nastavi i završi 50 godina kasnije. RS je plod želje za mirom, za slobodom, za bezbednim odrastanjem dece, želje da se zločini nad srpskim narodom ne nastavljaju i ne ponavljaju. I mi Srbi, i mi u Srbiji, prvi to moramo da znamo, i prvi moramo Srpsku da branimo ", zaključila je Brnabić.

Ona je istakla da joj je izuzetna čast što je danas u Banjaluci, što učestvuje u obeležavanju značajnog datuma kakav je Dan RS i što je u prilici da prenese čestitke i pozdrave u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i građana Srbije.

Premijerka je rekla da je, kao predsednicu Vlade zemlje koja je garant Dejtonskog sporazuma, izuzetno brinu izazovi i problemi sa kojima se

suočava RS, njeno rukovodstvo i predstavnici srpskog naroda u BiH.

"Duboko me zabrinjava odluka SAD, kao i način i obrazloženje o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku. To zahteva od nas racionalno, odgovorno i ozbiljno ponašanje, bez donošenja ishitrenih odluka. Činjenica je da sankcije nikada nisu bile rešenje za bilo kakve probleme. Upravo zato, ponovo želim da poručim ono što je predsednik Vučić rekao: Srbija nikada, nikada, neće sprovoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i RS", poručila je Brnabić.

Ona je naglasila da je politika Srbije ”Otvoreni Balkan”, saradnja, a ne sukobi.

"Politika koja želi da se na Balkanu stvore uslovi za drugačiju budućnost od prošlosti o kojoj sam pričala. Politika ekonomskog i infrastrukturnog povezivanja, produbljene saradnje, prosperiteta i ekonomskog preporoda svih naroda na Balkanu. Ne granice i ograničenja, već slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga. Srbija je okrenuta budućnosti", istakla je premijerka.

Ona je poručila da će Srbija nastaviti da radi na jačanju veza sa RS, na unapređenju ekonomskog položaja i razvoju kulturnog života srpskog naroda i da joj to niko ne može zabraniti.

"Od 2014. godine uložili smo više od 88 miliona evra za pomoć RS. Ponosna sam na naše učešće u humanitarnim akcijama, izgradnju škola, vrtića, ambulanti, puteva, komunalne infrastrukture, domova kulture - na sve projekte čiji je cilj bolji kvalitet života svih građana", naglasija je premijerka

"Srpski narod ostaje posvećen očuvanju slobode, jednakosti i pravde i to su istinske vrline koje čuvamo i prenosimo buducim generacijama. Živela RS", poručila je predsednica Vlade Srbije.

Porfirije: Novak zatočen jer je hteo svoju slobodu

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Potreba da čuvamo svoj identitet i slobodu ima smisla ako se držimo tog principa, poručio je večeras patrijarh srpski Porfirije na Svečanoj akademije povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci.

"Ovde sam sa vama i uvek ću biti za razumevanje onoga što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neotuđiva prava. Siguran sam da to isto čine drugi narodi koji žive sa vama u Srpskoj i BiH u celini. Ali važno je da svi znamo da briga o svojim pravima nikada ne otima i ne ugrožava tuđa prava", istakao je Porfirije.

On je podsetio na reči pokojnog patrijarha Pavla da, ako hoćemo da nas drugi čuju, moramo da imamo jake argumente.

"Da bismo se bolje razumeli međusobno nužno je da razgovaramo, a onda da to isto činimo sa drugima. Taj dijalog treba da bude bez teških reči koje povređuju, jer je na svim stranama mnogo onih koji su povređeni", rekao je patrijarh.

Dodao je "da smo jedni drugima potrebni, da je mir među nama uslov bez kojeg ne možemo ni pojedničano, a kamoli zajedno".

"Ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamerni bili, uteruju bezdušno u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira", istakao je Porfirije.

Naveo je da je identitet Srba na prostoru današnje Republike Srpske i BiH hrišaćnski, pravoslavni identitet koji ima opređeljenje za jevanđeljski sistem vrednosti, koji se zasniva na bogoljublju i čovekoljublju.

Patrijarh srpski Porfirije uputio je večeras i poruku podrške najboljem svetskom teniseru Novaku Ðokoviću koji se nalazi u karantinu u hotelu u Australiji.

Patrijarh je rekao da je Ðoković "zatočen jer je hteo svoju slobodu i zato što ne prihvata da mu se sloboda i modeli načina i života nameću".

"Hteo sam da večeras pomenem Novaka Ðokovića, pravoslavnog hrišćanina i Srbina, koji je baš ovo što sam rekao izrazio svojim rečima: "Mir je jedina budućnost svih nas koji živimo na ovim prostorima, ali mi sami za sebe možemo učiniti mnogo više nego i Istok i Zapad zajedno". Prema tome, ne dopustimo da nas drugi, ma koliko dobronamerni bili, uteruju u toj svojoj dobronamernosti u svoje modele i kalupe zajedničkog života i mira", istakao je petrijarh.

Primetio je i da je mir danas reč koja se upotrebljava više nego bilo koja reč, a "najviše je upotrebljavaju oni koji svakodnevno proizvode oruđa smrti".

Cvijanović: RS jedini garant opstanka srpskog naroda u BiH

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Republika Srpska i njen institucionalni okvir jedini su garant opstanka srpskog naroda u BiH, dugoročnog i održivog ekonomskog razvoja i bolje i uspešnije budućnosti, poručila je danas predsednica RS Željka Cvijanović na Svečanoj akademiji povodom Dana RS u Banjaluci.

"Zbog toga moramo očuvati njen ustavni kapacitet, stabilnost i snagu naših institucija. Generacijama koje dolaze želimo da ostavimo mirnu i sigurnu RS u okviru koje će moći da grade bolju i prosperitetniju budućnost za sebe i svoje porodice", rekla je Cvijanović na Svečanoj akademiji povodom Dana RS u Sportskom centru Borik.

Ona je dodala da sve što vlasti RS rade danas rade sa ciljem da obezbede deci uslove da žive dostojanstveno, u miru, da budu ponosni na svoj identitet, na svoju Republiku i da to mogu slobodno da iskažu, bez pritiska, bez straha i bez pretnji.

"Identitet RS, čiji je sastavni i neotuđivi deo i Deveti januar, ukorenjen je duboko u ljudima ovih krajeva, a identitetska obeležja ne podležu preispitivanju, reviziji, niti osporavanju. Mi ne obeležavamo Dan Republike da bismo nekoga provocirali već kao podsetnik na važnu istorijsku činjenicu, kao što to rade i druge republike i drugi narodi sveta. I uvek to činimo svečano, dostojastveno i ponosno. Ponosna sam na ono što smo postigli u proteklih 30 godina", istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da, uprkos brojnim izazovima, RS svakim danom manifestuje sposobnost da se razvija i da napreduje.

"Makroekonomski pokazatelji upućuju na oporavak naše privrede. Broj zaposlenih i iznos prosečne plate su na rekordnom nivou što je veliki uspeh, ali i naša velika obaveza za naredni period. Svake godine Republika Srpska izgleda lepše i izgrađenije", rekla je predsednica RS.

Ona je naglasila da će RS nastaviti da gradi u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike, kao i nove bolnice, škole, vrtiće, domove kulture, sportske dvorane i druge objekte.

Kako je rekla, u tome će imati pomoć Srbije, koja je, naglasila je, prirodni i najsnažniji oslonac RS.

"Rukovodstvu Srbije dugujemo veliku zahvalnost za visok nivo političkog razumevanja, kao i za brojne realizovane projekte u gotovo svim našim opštinama i gradovima. U narednom periodu zajednički ćemo graditi širom RS, a neki od planiranih projekata su izgradnja aerodroma u Trebinju, hidroelektrane Buk Bijela, kao i auto-puta Banjaluka - Beograd", rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je RS otvorena za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu, kako bilateralno, tako i kroz učešće u regionalnim inicijativama.

Dodik: Svaka od prvih 30 godina bila posebna i istorijska

FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs
FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je prvih 30 godina poseban jubilej u istoriji Republike Srpske i naglasio da je svaka od njih bila posebna i istorijska.

U završnom obraćanju na svečanoj akademiji povodom Dana Republike RS, Dodik je istakao da se svih 30 godina moralo boriti za Srpsku kao i 1992. godine, jer protivnici njenog postojanja nisu spavali nijednu od tih 30 godina, i da zbog toga ima utisak ''da se svakog dana borimo za Republiku Srpsku''.

"Ništa je nije održalo osim naše ljubavi, naše želje i istrajnosti da živimo svoji na svome. RS nije samo toponim, ona je simbol našeg postojanja i života s ove strane Drine. Simbol našeg opstanka i našeg nepristajanja na nestanak ili odlazak. Ona je čuvar sećanja na naše stradanje u 20. veku. RS je izraz naše želje da živimo na svojoj zemlji, uređujemo je u skladu sa svojim željama i dostignućima savremenog sveta, delimo je sa svim ljudima dobre volje, ma koje vere ili nacije oni bili", naglasio je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nije genocidna tvorevina nego narodna država, a srpski narod nije genocidan već državotvoran narod.

Dodik je rekao i da je Republiku Srpsku stvorio srpski narod, ali i da, kao što nikada ništa u istoriji nije stvarao samo za sebe, tako ni RS nije stvorena samo za Srbe.

Srpski član Predsedništva BiH je naglasio da Republika Srpska nije nastala iz inata, ni prkosa, nije nastala da bi bila ičiji trn u oku.

"Nastala je najviše iz straha da nam se drugi put u istom veku ne ponovi genocid, kakav smo preživeli u Drugom svetskom ratu, kada smo potpuno nezaštićeni, bez države iza sebe, odvođeni u logore smrti nedaleko odavde, u jame, u Drinu, i ubijani na najmonstruoznije načine", konstatovao je Dodik.

"Zato svako ko krene da je osporava na bilo koji način neka se seti šta se na teritoriji današnje RS dešavalo u četiri godine Drugog svetskog rata. Koliko Srba je ubijeno za te četiri godine, samo zato što su bili Srbi?! Neka se sete kako su nas 1992. godine preglasali i ne pitajući nas o bilo čemu odlučili i u naše ime. Kako su žrtvovali mir za BiH koja ne postoji i koja nije postojala", istakao je Dodik.

Dodik kaže da je RS jedina republika na svetu koja mora da se opet i iznova bori za nešto što je pre 26 godina napisano i potpisano, i dodaje da ne zna ni za jedan deo sveta u kojem se napadaju oni koji poštuju Ustav i traže od drugih da se Ustav poštuje.

Takođe, istakao je da za RS nije prihvatljiv ostanak u BiH u kojoj se trude da uskrate nadležnosti koja ona prema Ustavu ima.

Prema njegovim rečima, u BiH je nemoguće uspostaviti suživot, jer je to sahranila ideja o unitarnoj BiH i da može opstati samo ona BiH koja je zasnovana na svom Ustavu, ravnopravnosti, koja uvažava istorijske i etničke realnosti, koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, može opstati.

Dodik je dodao da je BiH oblik koji je sahranio suživot, koji je moguć samo ako je svako na svome, ako se to poštuje i neguje, i ako svi u suživotu vide neku vrednost.

"Dajte da iskoristimo ovaj trenutak da detaljno utvrdimo šta BiH treba da radi, a šta da prestane da radi. U Republici Srpskoj smo pokrenuli pregled prenosa naših nadležnosti da bismo dobili sadržajnu i objektivnu analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže.

Moraćemo pažljivo da odmerimo šta je naš istinski entitetski interes. Neće se uvek dobiti ono što želimo, ali to ne znači da ćemo odustati. Po okončanju rasprava koje će uslediti, narod će na referendumu odlučiti o novom Ustavu RS", rekao je Dodik.

Podsetimo, predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da je danas veliki jubilej za Republiku Srpsku (RS), 30 godina života i razvoja.

"Ovo je naših prvih 30 godina", rekla je Cvijanović i istakla da je zajedništvom institucija i građana očuvan mir i da je RS napredovala.

"Bilo je mnogo teških perioda, godina, ali je RS pokazala svoj kapacitet i sposobnost da ide u susret problemima i da rešava probleme koji se iznenada dese", rekla je Cvijanović.

Ocenila je da je RS sazrela kao drustvo, da želi da radi sve u okviru instucija i da izađe u susret potrebama građana, ali i da očuva sve što je važno iz prošlosti, dodajući da je jedna od važnih stvari današnji datum, 9. januar, kada je RS stvorena.

Naglasila je da su građani uvek bili opredeljeni da čuvaju RS.

"Ponosni smo na ono sto se dešavalo u prethodnom periodu koji nije bio nimalo lak", rekla je Cvijanović i dodala da je RS sada mnogo svesnija sebe i vaznosti svog postojanja.
Ona je danas u Banjaluci uručila ordenje zaslužnim organizacijama i pojedincima koji su ličnim angažovanju doprineli jačanju i afirmaciji RS.

Među nagrađenim su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je dobio orden RS na lenti za izuzetan doprinos jačanju saradnje Srbije i RS.

Iz isto razloga odlikovani su i direktor Bezbednosno-informativne agencije Srbije Bratislav Gašić i v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević koji su dobili Orden Njegoša 1. reda.

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić odlikovan je ordenom Njegoša III reda.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je orden najveća čast koju je ikada doživeo.

"Stvaranje RS je istorijsko dostignuće srpskog naroda i još nismo svesni istorijskog značaja koji taj događaj ima za srpski narod u celini. RS je nastala kao izraz volje srpskog naroda da opstane i zato niko nema pravo da ugrožava ono zašta su mnogi dali najvrednije što imaju - svoje živote", rekao je Dačić u obraćanju.

On je istakao da se od prvog dana postojanja RS suočavala sa brojnim iskušenjima.

"Dejtonski sporazum nije pisala ni RS ni Srbija, već velike sile, i mi samo tražimo da se ono što je potpisano poštuje", poručio je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je naglasio da je neprihvatljiva svaka promena Dejtonskog sporazuma na štetu RS.

Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i očuvanja RS, istajao je Dačić.

Predsednica RS Željka Cvijanović odlikovala je i brojne organizacije i pojedince iz RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 164 idi na stranu